Dobro eskaluje, Ceny Anděl za rok 2017 ovládli J.A.R. Politickou situaci komentoval Vladimír Merta

Hana Slívová Hana Slívová
20. 3. 2018 22:27
Nejstarší tuzemské Ceny Anděl mají jednoho velkého vítěze: funkovou kapelu J.A.R., která loni po šesti letech vydala nové album Eskalace dobra. Parta kolem Dana Bárty a Romana Holého získala v úterý v pražském Foru Karlín sošku pro kapelu roku, Česká hudební akademie ocenila i samotné album a píseň Zhublas. J.A.R. tak "ztratili" jen jednu nominaci, nejlepší klip má nakonec zpěvačka Barbora Poláková. Večer se nesl v nekonfliktním duchu a pokusy o vtipy většinou naštěstí končily ještě před tím, než pořádně začaly. Vzkaz Miloš Zemanovi a Andreji Babišovi vyslal akorát nekompromisní Vladimír Merta, který během uvedení do síně slávy zazpíval tematickou píseň Vzdálené výstřely.
Hudební Ceny Anděl ovládla skupina J.A.R. Děkovala celkem za tři sošky. Jediný politický komentář při udílení cen měl písničkář Vladimír Merta. | Video: Česká televize

Vladimír Merta: Síň slávy

Do andělské Síně slávy Česká hudební akademie uvedla folkového písničkáře Vladimíra Mertu. "Málokdo dokáže skloubit jemné, poetické melodie se silnými trefnými texty a pevnými názory jako on. I proto jeho starší i aktuální tvorba zůstává inspirací pro současnou vlnu folkařů," vzkázala Česká hudební akademie.

Merta se při převzetí ceny od hudebníka Davida Kollera nijak nezdržoval, ihned se chopil kytary a zahrál svou píseň Vzdálené výstřely, již přednesl už na Portě v roce 1989. Na albu vyšla až v roce 2011.

Skladba se týkala masakru na čínském náměstí Nebeského klidu na jaře 1989, nynější antikomunistický vzkaz Andreji Babišovi, Milošovi Zemanovi a ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi "jste padlí andělé" byl ale jasný: "Kdo cestou k moci vraždil, vraždí a bude vraždit dál."

Merta se tak během večera postaral o jedinou výraznou politickou vložku, za což ho diváci v sále odměnili potleskem ve stoje. Jestliže na nedávném Českém lvu se v podstatě všichni ocenění profesionálové vyjadřovali k současné situaci, Ceny Anděl si, včetně moderátoského rutinéra Libora Boučka, držely neangažovanou linii.

Ani pokusy o humor úplně nevycházely - producent Ondřej Soukup na to šel přes hudebníka Davida Byrnea se zbytečnou narážkou na kampaň #metoo, Janek Ledecký s Lenny zase rozebírali pěvecký talent snowboardistky a lyžařky Ester Ledecké. Příště by možná stačilo rovnou otevřít obálku se jménem oceněného interpreta.  

Vladimír Merta se narodil v roce 1946, studoval architekturu a FAMU. Byl členem písničkářského sdružení Šafrán, kromě hudby a filmu se věnoval také pedagogické činnosti a psaní. 

Písně skládá od 60. let, komunistickému režimu navzdory. Naposledy - v roce 2017 - mu v Galénu vyšla deska rockových písní s kapelou Dobrá úroda, s níž na konci 80. let odehrál jen několik koncertů. Album Stará! zachycuje celý repertoár uskupení. 

 

Právě se děje

Další zprávy