Čekám na svou holku z Glastonbury, hráli Rolling Stones

Kultura ČTK Kultura, ČTK
30. 6. 2013 16:13
Podívejte se na premiéru Rolling Stones na festivalu v Glastonbury
Micj Jagger hrál s Rolling Stones poprvé na festivalu v Glastonbury.
Micj Jagger hrál s Rolling Stones poprvé na festivalu v Glastonbury. | Foto: Reuters

Glastonbury - Legendární britská kapela Rolling Stones, která hraje už přes 50 let, v sobotu poprvé vystoupila na nejprestižnějším britském rockovém festivalu v Glastonbury a byla hlavním tahákem jeho sobotního programu. Rolling Stones hráli dvě hodiny a 12 minut na hlavní scéně, jejíž kapacitu organizátoři letos zvýšili na sto tisíc lidí.

Koncert kapela zahájila ostrou písní Jumping Jack Flash a po pátém čísle představil frontman Mick Jagger novou skladbu. Tu, jak řekl, napsal pro dívku, kterou na festivalu potkal. Její refrén zní "Čekám na svou holku z Glastonbury".

Podívejte se, kdo vystoupil v Glastonbury:

Třebaže "Stouni" loni slavili padesátku, v Glastonbury od počátků akce v roce 1970 do tohoto víkendu dosud nikdy nehráli. Jagger poděkoval fanouškům a po písni It´s Only Rock´N´Roll (But I Like It) zavtipkoval, že organizátoři "se konečně odhodlali nás pozvat". Zakladatel festivalu Michael Eavis se ovšem snažil kapelu pozvat takřka od počátku festivalu, Rolling Stones ale nabídky na vystoupení v Glastonbury po léta odmítali.

Foto: Reuters

Eavis uvedl Rolling Stones slovy "čekali jsme hodně dlouho" do záznamu známého frenetického rytmu písně Sympathy For The Devil. Tu dala kapela po hodině a půl a doprovod jí tvořila hejna rudých světlic na obloze a mechanický pták fénix, který se vynořil z vrcholu scény.

Podle kytaristy Keitha Richardse byla kapela "předurčena" k tomu, aby v Glastonbury hrála. "Skutečně to vidím jako vyvrcholení našeho britského odkazu," prohlásil Richards. "Máme tu věhlasnou událost a věhlasnou kapelu. Konečně se tato dvojice setkává," dodal.

Rolling Stones na závěr přidali You Can't Always Get What You Want a prodlužovanou a stupňovanou verzí slavné (I Can't Get No) Satisfaction. "Díky moc, Glastonbury," zavolal Jagger ve chvíli, kdy poslední song vrcholil.

Rolling Stones před vystoupením v Glastonbury uskutečnili ve Spojených státech a Kanadě své největší turné za posledních šest let, během něhož odehráli 17 koncertů. Příští sobotu rockové veterány s věkovým průměrem 69 let čeká koncert v londýnském Hyde Parku.

Jagger, který za měsíc oslaví sedmdesátiny, v předvečer dnešního koncertu prozradil, že kapela před půlstoletím taky nemusela vůbec vzniknout, protože jako student prestižní londýnské školy měl našlápnuto k úplně jiné kariéře. "Byly miliony věcí, které bych rád dělal, politika, novináře. Fakt, v jednu chvíli jsem chtěl být novinářem," řekl Jagger.

Na prvním ročníku Glastonbury v jihozápadní Anglii přes 43 lety se sešlo okolo 1500 "hipíků", kteří platili po jedné libře (zhruba 30 korun) a dostávali od zakladatele akce a farmáře Eavise mléko zdarma. Letos stály lístky v přepočtu přes 6200 korun. Na festival se sjelo přes 150 tisíc lidí, mezi nimi je údajně také britský princ Harry.

Festival v Glastonbury je znám svou eklektickou dramaturgií a v deštivých dnech je pověstný všudypřítomným bahnem. V sobotu vystoupili například Elvis Costello nebo skupina Primal Scream, pozornost se však koncentrovala na Rolling Stones, Akce končí v neděli, kdy budou hlavními účinkujícími britští Mumford & Sons.

Podívejte se na kompletní záznam koncertu Rolling Stones v Glastonbury 2013:

 

Právě se děje

Další zprávy