Vypukla megalomanská a zablácená party. Glastonbury

ape
27. 6. 2013 21:03
Slavit se bude s Rolling Stones. Možná dorazí i Daft Punk nebo Bowie
Foto: Reuters

Glastonbury - Ačkoliv největší evropský festival s hudebním programem naplno odstartuje v pátek, areál se desetitisícovým davům otevřel už ve středu a Glastonbury ožilo i na většině britských zpravodajských serverů. Proč? Na pětatřiceti pódiích se mimo Rolling Stones představí smetánka světové hudby.

Kdybychom se pokusili o srovnání s českým festivalovým prostředí, ani Rock for People, Colours of Ostrava a Pohoda by se v součtu velikosti Glastonbury zdaleka nemohly vyrovnat.

Hudební megalomanství v číslech

Kapacita britského festivalu čítá 135 tisíc návštěvníků a lístky byly beznadějně vyprodané už od loňského podzimu. Jejich cena byla nastavena na nemalých 205 liber, v přepočtu tedy zhruba 6200 korun. Všechny zmizely 7. října, hned v první den předprodeje za neuvěřitelnou hodinu a čtyřicet minut. Tehdy ještě nebyl oznámen ani jeden z více než dvou tisíc vystupujících. Všichni se během pěti dní vměstnají na 35 pódií.

Pod největší z nich, Pyramid Stage, se vejde na 90 tisíc lidí. Celý areál má rozlohu necelých 365 hektarů. A s vyměšovacími potřebami návštěvníků se pokusí vyrovnat téměř pět a půl tisíce toalet.

Tohle je jen zlomek z úctyhodných čísel, jimiž je Glastonbury obestřené. Dost dobře slouží jako ilustrace toho, o jak megalomanskou akci se jedná.

A z pohledu na letošní program jasně vyplývá, že si jí nejvíce užijí rockoví fanoušci. V sobotu se v rámci oslav padesátého výročí na hlavním pódiu představí znovuzrození Rolling Stones. Další velké taháky festival má v Arctic Monkeys, The Smashing Pumkins, Nicku Caveovi, Mumford & Sons a mnoha dalších.

Kanye West, David Bowie a nekonečné spekulace

Foto: Reuters

Festival se letos překrývá s další ostrovní chloubou - Wimbledonem, tedy s nejslavnějším tenisovým turnajem hraném na travnatém povrchu. Velký problém obou akcí je podobný. Bývá jím nevyzpytatelné anglické počasí. Nicméně zatímco sportovní klání se kvůli dešti pravidelně odkládá a protahuje, Glastonbury se nezastavuje, pouze se mění na jedno obrovské bahenní brodiště.

Holinky patří k povinné výbavě, a pokud byste se v následujících letech chtěli na festival vypravit, rozhodně si je doma nezapomeňte.

A ještě jednu věc mají obě akce společnou, přinejmenším letos. S oběma bývají spojena velká překvapení. Na tenisovém Wimbledonu favorité většinou vyhoří (letošní ročník je extrémním příkladem), na Glastonbury jde o neočekávané vystoupení nad rámec oznámeného programu. Jelikož se festival s takovou perličkou vytasil skoro pokaždé, mezi fanoušky i hudebními servery dochází ke žhavým spekulacím o tom, co nečekaného přijde letos.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

První neoficiální vlaštovku vypustil Liam Gallagher. Zakládající člen Oasis na svém účtu na Twitteru napsal vzkaz: „11 hodin večer, buďte tam." Na reunion nejslavnější britpopové uplynulých dvou dekád asi nedojde, na to jsou ega bratří Gallagherů pořád moc velká, ale přinejmenším by mělo jít o speciální set Liamovy současné kapely Beady Eye. Odkazuje k tomu i anglická podoba tweetu - vzkaz obsahoval slova „BE there." Velká písmena u slovesa být jsou také zkratkou názvu hudební skupiny.

Emily a Michael Eavisovi, zakladatelé festivalu.
Emily a Michael Eavisovi, zakladatelé festivalu. | Foto: Profimédia

Hovoří se také o tom, že neočekávaně vystoupí elektronické duo Daft Punk, ačkoliv kapela na letošní rok turné nechystá a organizátorka akce Emily Eavis tyto spekulace několikrát popřela.

Podobná situace panuje u principála britské hudby Davida Bowieho - jeho manželka v průběhu roku vzrušovala ostrovní média informacemi o zkoušení Bowieho živé kapely. Dostavit by se mohl také čerstvý otec Kanye West, jemuž minulý týden vyšla božská deska Yeezus, nebo populární boyband One Direction. Podobné spekulace se však často překrývají se sny jednotlivých redaktorů a je otázkou, zda se některý z nich opravdu vyplní. Pravděpodobně nejabsurdnějším přáním dosud bylo, že by se na společném koncertě mohli sejít veteráni Rolling Stones s nejúspěšnější zpěvačkou současnosti Adele.

„Myslím, že překvapení by měla zůstat překvapením. Kdyby se to odhalilo, překvapení by se zkazilo a pouze by se překlopilo v masivní koncert," komentovala situaci za organizátory Emily Eavis.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Příští rok s Led Zeppelin?

Glastonbury se svou výjimečnou atmosféru snaží budovat i snahou udržet některé z hlavních hvězd uvnitř festivalového areálu. Vprostřed nekonečných davů se tak návštěvníci mohou setkávat s celebritami, aniž by si toho vůbec všimli.

Foto: Reuters

Pro hlavní hvězdy jsou letos přichystány luxusní stany s nábytkem z ořechového dřeva a obřími postelemi a speciálními VIP toaletami či restauracemi. Každý z tamních rezidentů navíc má přiděleného vlastního řidiče, který má kapelu dopravit přímo k pódiu. Nejslavnějším hostem by pochopitelně měl být Mick Jagger. „Nemůžu se dočkat, až zahrajeme v Glastonbury. Už mám připravené holínky i jurtu," prohlásil v souvislosti s vystoupením.

O přilákání Rolling Stone se organizátoři snažili dlouhých dvacet let. Podařilo se jim to až v návaznosti na jejich aktuální reunion u příležitosti padesátého výročí existence kapely.

Plány do dalších let pak také nejsou nijak malé. V rozhovoru pro BBC se Emily Eavis vyjádřila: „Rádi bychom tu měli Adele. A rádi bychom tu měli Led Zeppelin. Myslím, že Zeppelin to jednou musí udělat, že ano? Bylo by to tak dobré, nebo ne?"

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy