Brněnské festivaly Pop Messe a Maraton hudby dostanou méně peněz

ČTK ČTK
14. 12. 2022 22:46
Brněnské festivaly Pop Messe a Maraton hudby dostanou méně peněz

V Brně se příští rok nejspíš neuskuteční hudební festival TrutnOFF, který se tu konal poslední tři léta. Město pro něj nevyčlenilo peníze a nejisté je i místo konání, pořadatel Martin Věchet zvažuje přesun do Jihomoravského kraje. Magistrát místo této akce podpoří Štetl fest, ten se letos odehrál poprvé.

O polovinu menší granty na rok 2023 kvůli úsporám dostanou přehlídka Pop Messe a Maraton hudby. Dotace pro Pop Messe se oproti letošku zkrátí z šesti na tři miliony korun. "Čekali jsme, že do kultury půjde méně peněz s ohledem na to, jaká je doba. Nečekali jsme ale tak výrazný úbytek," reaguje mluvčí akce Radek Babička. Festival letos přivítal okolo 5000 lidí, příští rok přiveze skotské trio Young Fathers nebo producenta Hudsona Mohawkea.

Více než pět milionů korun dostával Maraton hudby. V roce 2023 mu připadnou tři miliony. "Krácení finanční takřka na polovinu je krokem, který ho velmi poškodí. Návštěvnost v desítkách tisíc lidí svědčí o tom, že festival úspěšně pomáhá i brněnské ekonomice, protože centrum města je po čtyři dny plné lidí, kteří využívají místních služeb," namítá opoziční zastupitel Matěj Hollan z hnutí Žít Brno, jenž měl před lety coby primátorův náměstek na starosti právě kulturu.

Tu si po letošních zářijových volbách vzala do gesce primátorka Markéta Vaňková z ODS. Podle ní vedení města navrhlo nové přerozdělení financí, "aby mohly být uspokojeny festivaly, o kterých jsme přesvědčeni, že by se měly v roce 2023 konat, bohužel u některých došlo ke krácení a některé být podpořeny nemohly," uvedla.

 

Právě se děje

Další zprávy