Beck sloupl z Velvet Underground banánovou slupku

Pavel Turek, tur
21. 6. 2009 11:00
Písničkář znovu nahrál klasické album rockové historie

New York - Člověk už je na kreativní úlety u písničkáře Becka zvyklý. Jako jednomu z prvních interpretů na začátku devadesátých let se mu povedlo dostat tlusté do tenkého. Dokázal do sebe napasovat hip-hop s folkem a pak už jen přidával další a další styly.  Každá jeho deska zněla jinak.

Jeho nespoutanost jen podtrhlo, když se v druhé polovině devadesátých let našel s režisérem klipů Michelem Gondrym, který jediný byl Beck schopný v imaginaci stíhat. Nyní se kalifornský songwriter rozhodl pustit do dalšího nespoutaného podniku. Natáčet klasická alba rockové historie s vybranými hostujícími muzikanty během jediného dne.

Zní to jako německy s úsměvem za tři měsíce, ale v tuto chvíli již Beck nahrál svoji reinterpretaci stěžejního alba The Velvet Underground & Nico. Na jeho webu se již objevil první singl Sunday Morning a na to, jak přísné bylo zadání, zní výsledek výborně.

Aby udržel naprostou spontaneitu, nejenže alba budou muset být znovu nahrána během jediného dne, ale muzikanti spolu ještě ani nebudou před nahráváním zkoušet ani si cokoli dopředu připravovat. Výsledek bude prezentován na Beckových oficiálních internetových stránkách, kde se týden co týden objeví nová skladba.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Beck ležérně vzývá démony moderní doby
Psychedelický solitér Beck si vzal sedativa
Jak Beck vyskočil z rozjetého vlaku

Prvního počinu Beckova Record Clubu se zúčastnili natolik různorodé osobnosti jako producent Radiohead Nigel Godrich, hostující bubeník R.E.M. Joey Waronker, Beckův švagr herec Giovanni Ribisi a islandská zpěvačka z dua The Honeymoon Thorunn Magnusdottir.

Do dalších jednodenních nahrávacích bleskovek již Beck počítá s písničkářem Devendrou Banhartem nebo populárním duem MGMT. 

Foto: Universal

Slavný debut newyorských The Velvet Underground & Nico z roku 1969 s ikonickým banánovým obalem Andy Warhola je řazen mezi nejdůležitější alba všech dob. Časopis Rolling Stone jej v bilanční pětistovce umístil na třinácté místo a o jeho významu svědčí i to, že byl v roce 2006 přidán do Národního registru nahrávek při Knihovně kongresu.

Tam jsou zařazovány nahrávky, které jsou „kulturně, historicky, nebo esteticky důležité a ovlivňují, nebo reflektují život ve Spojených státech."

 

Právě se děje

Další zprávy