BBC: Letos zase budete poslouchat retro-electro

Karel Veselý
9. 1. 2010 9:00
Britové zveřejnili tipy na hudební objevy roku 2010
Foto: Aktuálně.cz

Londýn - Zpravodajský server BBC vyhlásil výsledky osmého ročníku zavedené ankety Sound Of 2010. Odborníci z hudebního průmyslu v ní hledají interprety s největší šancí zazářit v následujících dvanácti měsících. Jejich předpověď má obvykle sebenaplňující se funkci - vítězům se dostane tolik mediální pozornosti, že to obvykle vynahradí nákladné reklamní kampaně.

Foto: Gabriel Green
Čtěte také:
Recenze: Little Boots je pop, není pop, je pop
Sound of 2009: Letošní rok bude synthpopový
Kritici: Rok 2009 bude Florence And The Machine
Británie vybrala kapely, které budou příští rok slavné
BBC našla zvuk roku 2008: maturantku a servírku

V předchozích ročnících anketu Sound Of ... vyhráli a k velké kariéře se tak odrazili například kapela Keane, zpěváka Mika, vokalistky Corinne Bailey Rae nebo Adele. V posledních dvou letech se odborníci stoprocentně trefili s Lady GaGa, Duffy, La Roux nebo MGMT.

První pětce z letošní ankety jednoznačně dominuje novovolnný retro zvuk ze začátku osmdesátých let. Britové se nespíše rozhodli zcela propadnout nostalgickým náladám za nejslavnější érou svého popu a zažít ještě jeden rok s vyfoukanými vlasy a retro-elektro beaty.

 

1. Ellie Goulding - folk v electro hávu

Letos sto šedesát pět oslovených novinářů, promotérů a zaměstnanců hudebních vydavatelství vybralo za největší objev třiadvacetiletou zpěvačku Ellie Goulding. Začínala jako písničkářka jen s kytarou, ale pak se dala dohromady s elektronickým producentem Starsmithe a v domě jeho maminky natočili své debutové album. Jeho materiál se nese v duchu chytrého electro-popu, který poslední sezónu dominoval éteru britských rozhlasových stanic.

„Kdyby Kate Bush, Björk a Stevie Nicks bydlely v jednom bytě v Shoreditch v roce 2010, znělo by to takhle," píše o Ellie nadšeně BBC a prorokuje jí velkou kariéru. Zpěvačka ji odstartuje prvním oficiálním singlem Starry Eyed na konci února, album Lights bude následovat první březnový týden.

Ellie Goulding na podzim doprovázela na turné kolegyni Little Boots, která získala první místo v loňské anketě Sound Of 2009. Kdo by tehdy tušil, že už za pár měsíců od ní korunu největšího talentu převezme?

 

Marina and the Diamonds - nová vlna navěky

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Britové věří ženským interpretkám, v posledních třech letech si vždy první místo v anketě odnesla zpěvačka. Letos - stejně jako před dvěma lety - navíc dívky ovládly i první dvě místa; za Ellie Goulding je na dvojce o rok starší velšská hvězdička Marina Diamandis vystupující pod jménem Marina and the Diamonds.

Zpěvačka s uhrančivým hlasem navazuje na novovlnný pop ze začátku osmdesátých let a novináři ji srovnávají se Siouxsie Sioux ze Siouxsie & the Banshees. Marině do žebříčků určitě pomůže podpora velké nahrávací společnosti, které se nedávno upsala. Debutové album The Family Jewels vyjde 15. února a nebudou na něm chybět ani skladby, které vydala již dříve na singlech jako například Obsession nebo I Am Not A Robot.

 

Delphic - Madchester znovuobjevený

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

I třetí místo obsadil projekt, který svoji inspiraci čerpá ze začátku osmdesátých let. Manchesterské kvarteto Delphic se drží vzoru svých lokálních hrdinů New Order a chytře míchá "indie" kytary s euforickou elektronikou.

Vloni vydali debutový singl This Momentary na francouském „trendy" labelu Kitsuné a působivý klip natočený v jejich rodišti si vysloužil tři nominace na UK Music Video Awards. Debutové album Delphic nazvané Acolyte se v obchodech objeví už 19. ledna.

 

4. Hurts - Stytlizovaní chladní atleti

„Kdybychom nedělali hudbu, byli bychom atleti. Fascinuje nás, jak na sobě pracují a jdou tvrdě za svým cílem," tvrdí v rozhovoru pro BBC dvojice Hurts, které patří čtvrté místo.

S nakrátko ostříhanými vlasy a stylizovanými černobílými fotografiemi se vyžívají v estetice osmdesátek a jejich chladný, atmosférický pop asi nejvíce připomíná Pet Shop Boys či Tears For Fears. Kapela zatím nemá žádnou nahrávací smlouvu a dá se očekávat, že po vyhlášení výsledků BBC Sound Of 2010 se o ně strhne mezi labely velká bitva.

 

5. The Drums - nakažliví jako prasečí chřipka

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Prvním zámořským objevem v žebříčku je kvarteto The Drums, které se kvůli svému hudebnímu snu přestěhovalo z Floridy do New Yorku. Optimistické a sluncem prozářené melodie si ale vzali sebou a jejich zatím jediný singl Let's Go Surfing jako kdyby chtěl spojit omamné harmonie Beach Boys s atmosférou Joy Division. Časopis Rolling Stones je vtipně popsal jako kapelu, která umí napsat „tříminutové písničky, které jsou nakažlivější než prasečí chřipka."

 

Mezi již dříve zveřejněnou patnáctku nominovaných se vešel také garážový producent Joy Orbison, beatový experimentátor Gold Panda, londýnský rapper Giggs, soulová zpěvačka Rox, disco-punkýši Two Door Cinema Club, šestnáctiletá popová zpěvačka Daisy Dares You, folkaři z Oxfordu Stornoway, kapela Everything Everything a nebo americký elektronický producent Owl City, jehož singl Fireflies v listopadu doputoval na číslo jedna amerického žebříčku.

 

Právě se děje

Další zprávy