Kritici: Rok 2009 bude patřit Florence And The Machine

Pavel Turek, tur
15. 12. 2008 9:25
Brit Awards ocení kromě objevu i Pet Shop Boys
Foto: Tom Beard

Londýn - Nedlouho poté, co BBC vyrukovala s anketou Sound of 2009 s patnácti kandidáty na kapely, jimž by měl patřit příští rok, ji ve věšteckých schopnostech dohání i kolegium kritiků cen Brit Awards.

Dvaadvacetiletá  Florence Welsh aka Florence And The Machine z Camberwellu zvítězila v anketě Critics' Choice v rámci Brit Awards 2009. O ceně pro výrazný nový talent chystající se vydat debutové album rozhodují recenzenti a zástupci médií napříč spektrem od lifestyleových magazínů po rozhlasové stanice a uděluje teprve podruhé v tradici Brit Awards. 

Média tak de facto dělají už dopředu reklamu tomu, co budou podporovat během následujících dvanácti měsíců. Loni cenu získala zpěvačka Adele, jejíhož debutu 19 se prodalo 1,2 milionu kusů. 

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Británie vybrala kapely, které budou příští rok slavné

Critics' Choice je spolu s cenou za Významný přínos hudbě - letos připadne Pet Shop Boys - jedinou dopředu známou kategorií, které budou vyhlášeny na ceremoniálu 18. února. Tomu bude ještě ovšem 20. ledna předcházet nominační večer, na němž Florence And The Machine vystoupí. 

Foto: Tom Beard

„Strašně děkuji kritikům," komentovala rozhodnutí Brit Awards Florence. „Právě natáčím album, které bude znít jako když sbor, harfu, kovové řetězy a piano proženeš lisem na auta, a pak na ně začneš bušit dřevenými paličkami. Uvidíme se na předávání. Budu se snažit vyniknout vedle Katy Perry a neztratit se vedle Leony Lewis."  

Kromě Florence And The Machine si kritici také všimli dalších jmen, které rovněž figurují v anketě Sound of 2009. Na druhém místě se umístili Little Boots, třetí jsou White Lies.

„Cíl, proč jsme tuto cenu loni založili, byl pomoci rozjet kariéru začínajících britských interpretů tím, že jim poskytneme prostor, v jehož rámci by mohli oslovit širší publikum. Adele naprosto naplnila naše naděje a ambice. Doufám, že Florence And The Machine si užije podobný úspěch," uvedl v zdůvodňujícím prohlášení Ged Doherty z vedení Brit Awards.

Recenzenti  folk popovou písničkářku často přirovnávají k průsečíku natolik různorodých zpěvaček jako Kate Bush, PJ Harvey a Lilly Allen. Ona sama si zase dlouhá léta užívala při poslechu White Stripes.  Možná jí čeká úspěšný rok, ale jak sama říká: „Nebojím se ničeho. Kromě tmy a duchů."

Florence And The Machine - Dog Days Are Over

 

 

Právě se děje

Další zprávy