Sound of 2009: Letošní rok bude synthpopový

Pavel Turek, tur
9. 1. 2009 10:45
BBC zveřejnila vytipované hudební objevy
Little Boots
Little Boots | Foto: Tom Oxley

Londýn - Při pohledu na první pětku interpretů ankety Sound of 2009, kterou BBC zveřejňovala v průběhu tohoto týdne, je evidentní, že letošní rok se vrátí osmdesátá léta.

Je to legrační tvrzení, protože tato dekáda tu s námi je znovu už od roku 2000. Ovšem jestliže se začátek milénia vzhlížel v černé melodramatické temnotě Joy Division a The Cure, nyní zmizel stud za všechna provinilá posluchačská potěšení a hlavními inspiracemi letos vytipovaných hudebních nadějí jsou Human League, Eurythmics, Heaven 17 nebo raná Kylie Minogue. V lepším případě se vkrádá konceptuální chlad Gary Numana.

„V populární kultuře dnes zeje prostor pro věci, které jsou tvůrčí a ne úplně přímočaré," tvrdí vítězka ankety publicistů čtyřiadvacetiletá Londýňanka Little Boots. „Jen proto, že má něco možnost líbit se davům, nemusí to znamenat, že to je nemastné a neslané."  Ideálním příkladem je pro ni v tomto odhledu David Bowie.

Foto: Tom Beard
Čtěte také:
Kritici: Rok 2009 bude Florence And The Machine
Británie vybrala kapely, které budou příští rok slavné
BBC našla zvuk roku 2008: maturantku a servírku

Elektropopová písničkářka Little Boots, jejíž první singl produkoval Joe Goddard z Hot Chip, není jedinou ryze syntezátorovou akvizicí v Sound of 2009. Na pátém místě figuruje její přímá konkurentka z Brightonu, zrzavá La Roux, která otevřeně tvrdí: „Neposlouchám nic jiného než hudbu osmdesátých let. Je tam pořád co objevovat, vůbec nemám potřebu sledovat současné dění."

La Roux - Quicksand

„Myslím si, že kytarovky to už mají za sebou. Teď je čas pro pořádnou synťákovou akci," dodává. Ty tam jsou loňské vítězné retropěvkyně jako Adele nebo Duffy. To jako kdyby potvrzovala i rozmazlená Newyorčanka Lady GaGa pojmenovaná podle hitu Queen, jejíž na Grammy nominovaný singl Just Dance tento týden vylétl na první místo singlového žebříčku Billboard Hot 100. Lady GaGa skončila podle výsledků BBC šestá.

Epickou a výpravnou stránku opulentní dekády nevkusu reprezentuje australská dvojice Empire of the Sun oblečená jako komparz do Hvězdných válek. Týpci, kteří spolupracovali třeba s The Killers nebo Ladyhawke, prohlašují: „Chceme se pustit do něčeho většího, než co dělali kapely posledních dvacet let. Chceme znovu vrátit do hry barvy a zábavu a pozitivní náhled a melodii." 

Prodlouženou ruku Joy Division v anketě zastupuje trio White Lies, které odpovídá každoroční potřebě mít nějaké ty Interpol, Editors nebo She Wants Revenge. V tomto případě se alespoň stačili dobře uvést mezi bloggery s remixem od Crystal Castles.

Jedinou výjimkou, která v první pětce Sound of 2009 plně neodpovídá diskotrendu, je písničkářka Florence and The Machine.  Ta má v tuto chvíli už jistou Critics' Choice Brit Awards jako objev roku a na rozdíl od všech jmenovaných se se svými psychedelickými texty a folkovou instrumentací  hrabe spíš v sedmdesátých letech; od věci není ani srovnání s vlnou písničkářek reprezentovaných PJ Harvey.

Že takřka všichni vybraní interpreti prošli sítem komunitních serverů jako MySpace a uspěli se svými klipy na YouTube, je už naprostá samozřejmost. Bez tohoto testu by se kolegium 130 britských kritiků, publicistů, zástupců médií a DJů neobešlo.

I když totiž zúčastnění disponují velkým vlivem a mohli by prosadit, co si vyberou, začíná se v hudebním průmyslu pomalu projevovat trend, že publikum ve výběru novinek přestává spoléhat na tradiční média a orientuje se podle tipů blogosféry, jejíž vliv podle analytiků překvapivě převyšuje i nově organizovaný MySpace.

 

Právě se děje

Další zprávy