AUDIO: David Lynch mysticky vábí do Velkého snu

Kultura Kultura
26. 6. 2013 17:29
Poslechněte si Star Dream Girl z chystané Lynchovy desky
David Lynch
David Lynch | Foto: Dean Hurley

Praha - Mysteriózní a oslavovaný režisérský podivín David Lynch se už delší dobu věnuje hudební tvorbě. V polovině července mu má vyjít druhé album The Big Dream. Teď z něj vypustil první ukázku pojmenovanou Star Dream Girl.

První singl z chystané nahrávky Lynch uvedl menším příběhem z vlastní minulosti. Už svým vyprávěním kolem staromilské skladby, která připomíná rozpohybované kabaretně-rokenrolové fragmenty, vytvořil kouzelně podivnou auru.

Foto: Aktuálně.cz

„Poté, co jsem se odstěhoval z města Boise v Idahu, jsem se do něj v létě roku 61 zase vrátil. Tehdy tam měl hrát Jerry Lee Lewis v klubu uprostřed pouště - jmenoval se Miramar. Tou dobou takové akce v lidech probouzely imaginaci. Lidé vzali svoje motorky a vytuněná auta, aby viděli hvězdu. Všichni jsme tam jeli, ale Jerry se neukázal a lidi to opravdu naštvalo," vzpomíná Lynch v tiskovém prohlášení.

„Star Dream Girl má úplně to samé charisma. Lidé se nemůžou dočkat, aby ji viděli, a přijedou za ní z velké dálky," pokračuje. „Text jsem složil najednou, ale nebyla k nim žádná hudba. Pak jednou v noci Dean (Hurley, pozn. red.) hrál ve studiu na kytaru a já jsem ho ponoukal dál, když zachytil vlnu podobně jako surfaři na Havaji. Byl přímo v tunelu pod jejím zlomem … a slova se oženila s touto jízdou."

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Album The Big Dream, jehož český název by zněl velký sen, oficiálně vychází 15. července na labelu Sunday Best. Naváže na dva roky starou Lynchovu desku Crazy Clown Time, která v něm výrazněji probudila aktivního hudebníka. Slavný režisér nedávno nahrál také éterickou skladbu I'm Waiting Here se švédskou zpěvačkou Lykke Li. Na desce ovšem bude figurovat pouze mezi bonusy.

Kromě toho Lynch před několika týdny vyzradil, že právě natáčí videoklip pro Nine Inch Nails, konkrétně ke skladbě Came Back Haunted, zatím jediné novince zveřejněné od návratu legendy industriální hudby.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy