Nine Inch Nails začínají od nuly. Reznor chystá turné

Kultura Kultura
26. 2. 2013 11:47
Trent Reznor spolupracuje s Adrianem Belewem. Chystají nové album
Trent Reznor
Trent Reznor | Foto: NIN

Los Angeles - I když se to fanouškům už zdálo nemožné, kapela Nine Inch Nails vyrazí na světové turné. Zakladatel slavné industriální party Trent Reznor přibere nové muzikanty a dokonce potvrdil, že kapela pracuje na novém albu. "Máme nějaké rozdělané věci," sdělil Reznor magazínu Rolling Stone.

Nine Inch Nails mají pauzu od roku 2009, kdy Reznor šokoval fanoušky na festivalu Bonaroo, když prohlásil: "Tohle je moje navždy poslední show ve Spojených státech. Nebuďte smutní. Ale řekl bych, že bych přišel o rozum, kdybych v koncertování pokračoval. Musím přestat."

Turné od té doby fanoušci překřtili na Wave Goodbye (Mávání na rozloučenou), i když propagovalo zatím poslední album NIN a odehrálo se dvacet let po vydání průlomové desky Pretty Hate Machine.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Jenže časy se mění. "Teď začneme od nuly," řekl tento týden Reznor hudebnímu serveru Pitchfork.com. A prozradil už i muzikanty, s nimiž bude v NIN spolupracovat. Jsou jimi baskytarista Eric Avery, který už hrál s Jane´s Addiction, kytarista Adrian Belew byl zase členem King Crimson a spolupracoval s Frankem Zappou, Josh Eustis je zakladatelem elektronického projektu Telefon Tel Aviv a členem kapely Puscifer. Z předchozí sestavy NIN se vrátí klávesista Alessandro Cortini a bubeník Ilan Rubin, mimo jiné zakladatel Lostprophets.

Foto: Aktuálně.cz

"Pracovali jsem s Adriane Belewem na několika hudebních nápadech. Dovedly nás k myšlence živého hraní. Tak jsem zapřemýšlel a rozhodl se oživit Nine Inch Nails," řekl Reznor.

Kapela by měla letos v létě vyjet na turné po USA, později se vydá i do světa. Podrobnosti a termíny nebyly oznámeny.

Zatím poslední album The Slip vyšlo v roce 2008. Reznor, jemuž po vydání Year Zero vypršela smlouva s labelem Interscope, se tehdy rozhodl jít ve stopách Radiohead a vydat album za dobrovolný příspěvek od fanoušků.

V současné době má Reznor napilno s triphopovým projektem How to Destroy Angels, který založil s manželkou Mariqueen Maandig, Robem Sheridanem a spoluautorem oscarové filmové hudby Atticusem Rossem. Kapela vydá první své album Welcome Oblivion 5. března a v dubnu vyráží na turné.

Jako ochutnávku kapela vypustila videoklip ke skladbě How Long?

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy