Absolutně nejprodávanější loňskou desku mají Coldplay

Pavel Turek, tur
17. 2. 2009 10:55
Na největší peníze si ale přišla Madonna
Foto: Reuters

Londýn - Přesně týden poté, co Coldplay shrábli tři ceny Grammy, vyhlásila IFPI jejich album Viva La Vida or Death and All His Friends nejprodávanější globální nahrávkou roku 2008.

Čtvrtého řadového alba spořádané britské kapely se prodalo 6,8 milionu kusů, což je víc, než se podařilo loňskému vítězi High School Musical 2; zároveň jde o desku, která už měsíc po svém vydání trhla rekord nejúspěšnějšího downloadu všech dob.

Jestli globální hitparáda přinesla nějaké, překvapení, pak jedině to, že High School Musical se svoji třetí franšízou kupodivu nevyhrál. Skončil na osmém místě, přitom první soundtrack se stal s prodejem něco přes 7 milionů nejprodávanější deskou roku 2006 a rok na to dvojka prodala milionů šest, což znovu stačilo na vítězství. Nyní to vypadá, jako kdyby světový trh s Coldplay absolvoval maturitu.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Robert Plant triumfoval na Grammy. Odnesl si pět sošek
Británie si kupovala X Factor a zpěvačku Duffy
Prodeje alb v USA klesaly, downloady ztrátu nezachrání

Comebackové album AC/DC Black Ice po osmi letech pauzírování táhlo natolik, že skončilo hned na druhém místě, a třetí místo si pro sebe zabral další veleúspěšný soundtrack: tentokrát Mamma Mia!

Nejprodávanějším objevem loňského roku se stal debut britské zpěvačky Duffy na 4. místě. Deska  Rockferry je také nejúspěšnějším albem doma - 1,6 milionu. Další debutantkou v top 10 je Leona Lewis na šestce. Sedmá skončila Amy Winehouse s Back To Black; oficiálně toto album vyšlo již před dvěma lety, nicméně úspěch na loňských Grammy prodej znovu oživil.

Coldplay - Life In Technicolor ii

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Pátá skončila Metallica s Death Magnetic, která si v USA připsala rekord za pět po sobě jdoucích alb, které vždy vylétly hned na špici hitparády Billboard 200.

Top 10 nejprodávanějších alb roku 2008

  • Coldplay - Viva La Vida Or Death And All His Friends
  • AC/DC - Black Ice
  • Různí - Mamma Mia! Soundtrack
  • Duffy - Rockferry
  • Metallica - Death Magnetic
  • Leona Lewis - Spirit
  • Amy Winehouse - Back To Black
  • Různí - High School Musical 3: Senior Year
  • Lil Wayne - Tha Carter III
  • Rihanna - Good Girl Gone Bad

Že prodejní úspěch už paradoxně nejde ruku v ruce s nejvyššími výdělky, ukazuje Billboardem vydaný přehled nejvýdělečnějších interpretů. Zvítězila v něm Madonna s tržbou 242 milionů dolarů, z níž naprostá většina pochází ze Sticky & Sweet turné.
V globální hitparádě skončilo její album Hard Candy jedenácté, což ovšem bohatě stačí na to, aby podnikatelka Madonna přidala na léto dalších 25 evropských koncertů včetně pražské zastávky.

Osvědčená pravda, že dnes daleko víc vynášejí turné, vyjde na povrch, když vezmeme v úvahu, že za Madonnou se umístili Bon Jovi (157 mil.), Bruce Springsteen (156 mil.) a The Police (109 mil.), tedy interpreti, z nichž ani jeden v celosvětové padesátce loňských nejprodávanějších alb nefiguruje. Až pátá Céline Dion (99 mil.) je s výběrem My Love Essential Collection na 42. místě. 

Pro srovnání: absolutní vítězové Coldplay jsou s příjmem 62 milionů desátí a AC/DC (53 mil.) třináctí. U druhých zmíněných se velice účelně pojí skutečnost, že vydali silné nové album, s enormní nostalgií, která doprovází vyprodané koncerty zasloužilých kapel. Ty - jako v případě The Police - nemusejí vydat řadové album skoro čtvrtstoletí, a přitom stále generují zisk.   

 

Právě se děje

Další zprávy