Prodeje alb v USA klesaly, downloady ztrátu nezachrání

Pavel Turek, tur
5. 1. 2009 15:00
Do kurzu se po letech prudce vrací vinyl
Foto: Facebook Lil Wayne

Los Angeles - Již posedmé za posledních osm let zaznamenal hudební průmysl propad v prodeji nahrávek. Celková bilance skončila se čtrnáctiprocentní ztrátou oproti roku 2007.

Podle údajů agentury Nielsen Soundscan celkový prodej alb spadl na 428 milionů jednotek (číslo zahrnuje ekvivalenty alb vytvořené z jednotlivě prodaných skladeb) - pro srovnání v roce 2007 se ve Spojených státech prodalo 500 milionů alb.

Ačkoli stále rapidně roste objem prodaných downloadů (letos o 32 procent), výnos z něj nedokáže pokrýt ztrátu způsobenou poklesem (20 procent) zájmu o fyzické nosiče: zejména o klasická CD. Dokonce i telefonní vyzvánění, na něž se v minulých letech sázelo jako na možnou náplast, prožívají krizi a zájem o ně spadl o třetinu.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
Lil Wayne se vyrovnává milionovému 50 Centovi
Obliba stahované hudby roste na obou březích Atlantiku

V porovnání se zlatou érou roku 2000 (758 milionů prodaných jednotek) sletěly tak prodeje o 45 procent. A to jak vlivem obliby formátu mp3 a souvisejícího internetového pirátství, tak rostoucí konkurencí na poli zábavního průmyslu - mladší generace začíná před hudbou preferovat video hry.

Svůj díl si vybrala i finanční krize a nezájem postihl i jinak v USA tradičně silné žánry, jako jsou vážná hudba, country nebo latinskoamerická hudba.

Coldplay
Coldplay | Foto: Reuters

Vydavatelstvím zamotává hlavu především rozdrobenost digitálního prodeje, kdy publikum preferuje singly před celými alby, a tak i když počet transakcí roste (v roce 2008 jich v USA proběhlo přes 1,5 miliardy), nedokáže přinést firmám výdělek.

"Celkové výsledky se dají vnímat jen pozitivně, ovšem hudební průmysl je postaven na prodejích alb, a zájem o ně nepřestává klesat," analyzuje současnou situaci Silvio Pietroluongo, šéf hitparád magazínu Billboard. "Hudba nikdy nebyla konzumována v takovém množství jako nyní a je jen otázkou zkoušení nových cest, než se to znovu podaří obrátit v zisk," dodal.

To se už některým velkým vydavatelstvím podařilo. Generální ředitel Atlantic Records (jež patří pod Warner Music Group Corp. a vydává interprety jako Kid Rock a T.I.) Craig Kallman prohlásil, že jeho firma překonala milník v září, kdy výnosy z digitálního prodeje převýšily klasická CD.

Nezájem o klasickou podobu alba, jež jako umělý formát de facto definovala stopáž vinylu a CD, dokládá i skutečnost, že pouze čtyři alba v letošním americkém žebříčku překonala hranici dvou milionů - v roce 2007 jich bylo osm.

Radiohead
Radiohead | Foto: Aktuálně.cz

Nejprodávanější deskou se stal Tha Carter III od rappera Lil Waynea (2,9 milionu kusů), následují ho Coldplay s Viva la Vida,  country zpěvačka Taylor Swift s Fearless a Kid Rock s Rock'n'Roll Jesus.

Symptomatickou změnou, dokládající změny ve vkusu publika i způsobech konzumace hudby, je nevídaný nárůst poptávky po vinylu. V roce 2008 se v USA prodalo nejvíce klasických černých desek za dobu, co Nielsen Soundscan mapuje trh.

Jde o takřka devadesátiprocentní nárůst oproti roku 2007. Zaznamenání hodný faktor je i to, že více než dvě třetiny z necelých dvou milionů prodaných vinylů si fanoušci koupili v obchodech nezávislých na velkých vydavatelstvích.

Prodej vinylů se zároveň odklání od jasně definovaných trendů mainstreamového vkusu: tři nejprodávanější alba tu jsou In Rainbows od Radiohead, Abbey Road od The Beatles a Chinese Democracy od Guns N'Roses. Vinyl hraje významnou roli i na indie scéně, kde se vžila praxe, že ke každé desce dostane kupující download zdarma.

 

Právě se děje

Další zprávy