Robert Plant s Alison Kraussovou triumfovali na Grammy. Odnesli si pět sošek

Pavel Turek
9. 2. 2009 9:00
Ceremoniál se nesl v obamovském nadšení.

Los Angeles - "Pozemšťané, musíme spolupracovat v těchto těžkých časech," zahlásil herec Samuel L. Jackson, když uvedl vystoupení Justina Timberlaka spolu s rapperem T.I. Shrnul tak leitmotiv celého 51. ceremoniálu předávání Grammy, který proběhl v neděli v  losangeleském Staples Center.

Zcela symbolicky proto působí fakt, že nejúspěšnějšími interprety večera se stalo transatlantické duo Robert Plant a Alison Kraussová, které získalo hned pět Grammy. Od nejprestižnějšího alba roku za předloňské Raising Sand přes nahrávku roku Please Read the Letter, nejlepší popovou spolupráci a nejlepší country spolupráci až po nejlepší současné folk/americana album.

"Žasnu. Za starých časů bych řekl, že jsme se zaprodali, ale nakonec bylo prima takhle strávit nedělní večer," okomentoval úspěchem korunované finále večera zpěvák, který od rozpadu Led Zeppelin nezaznamenal podobný počet ocenění ani hitparádový triumf.

Spolupráce někdejšího typického rockového frontmana s bluegrassovou ikonou americké scény je příkladná v tom, o co se celý průběh přenosu dramaturgové snažili. A sice prolnout styly, generace i kontinenty, zapomenout na loňský jubilejní ročník plný vzpomínání a zahrát si v poobamovském "yes we can" nadšení na hudební rok nula.

Pro tento scénář - který dobře ukazuje, jak umí americký zábavní průmysl zpracovat a zapracovat společenské události - hrály hned dva argumenty: vysoká koncentrace urban a rapových vystoupení a zároveň historicky nejvyšší počet nominací (13 ze 20) v hlavních kategoriích pro britské interprety, kteří si vedli velice úspěšně.

Coldplay děkují za rockové album
Coldplay děkují za rockové album | Foto: Reuters

Coldplay získali tři zlaté gramofony (mimo jiné za skladbu roku Viva La Vida a rockové album roku). Objevem roku se stala dvacetiletá Britka Adele, která si přibrala ještě cenu za nejlepší popový ženský výkon.

Nejlepší popové album připadlo její konkurentce Duffy a Radiohead pro In Rainbows vydobyli alespoň nejlepší alternativní album. Nehledě na fakt, že britská odborná veřejnost považuje kvůli Plantově účasti na Raising Sand toto album výhradně za svoje. Jinak by ho ani loni nemohla nominovat na Mercury Prize.   

Interpret s nejvíce nominacemi, rapper Lil Wayne, nakonec získal čtyři sošky. Z nich nejdůležitější je za rapové album Tha Carter III, což kopíruje i jeho komerční úspěch. Tha Carter III se loni stal nejprodávanějším albem v USA.

Nedělní show vzala téma spolupráce jako klíč k postavení nejrůznějších podivných pódiových spojení, která nabírala rozpětí od bizarně samoúčelných (klučíci Jonas Brothers se Stevie Wonderem) přes prazvláštní (Dave Grohl z Foo Fighters jako bubeník Paula McCartneyho) až po úderně silná: čtveřici rapperů Jay-Z, Kanye West, T.I. a Lil Wayne doprovázející zpěvačka M.I.A., která měla v den Grammy i termín porodu.

Estelle v duetu s Kanye Westem
Estelle v duetu s Kanye Westem | Foto: Reuters

Oproti zvyklostem - a možná i kvůli finanční krizi - letošní ceremoniál nakonec ubral z výpravných show (jestli za ně lze pokládat obří ovoce ve vystoupení Katy Perry nebo bubenický a žesťový slet během až experimentálního tracku Radiohead) a soustředil se pouze na samo strohé "opravdové a autentické" koncertní podání.

Přesně jako kdyby to mělo korespondovat s novou administrativou v Bílém domě, od níž se očekává, že bude racionální a efektivní. A tak se tu zpívalo společně proti krizi, společně proti propadu prodejů hudebních nosičů. 

Nejzásadnější ceny

  • Album roku: Raising Sand - Robert Plant a Alison Krauss
  • Mužský pěvecký výkon: Say - John Mayer
  • Ženský pěvecký výkon: Chasing Pavements - Adele
  • Nahrávka roku: Please Read the Letter - Robert Plant a Alison Krauss
  • Song roku: Coldplay - Viva La Vida 
  • Objev: Adele
  • Rockové album: Viva La Vida or Death and All His Friends - Coldplay
  • Popová spolupráce: Rich Woman - Robert Plant a Alison Krauss
  • Skladba roku: Viva La Vida - Coldplay
  • Rapové album: Tha Carter III - Lil Wayne
  • R&B Album: Jennifer Hudson - Jennifer Hudson

Vůle ke kooperaci byla znát i z toho, jak velké množství britských interpretů během ceremoniálu vystoupilo. V tomto světle se ale dokonale ukázalo, že i když mezi UK a USA neexistuje jazyková bariéra, zeje tu ohromný kulturní předěl v zacházení s populární hudbou.

Jsou to totiž právě britští interpreti - odhlédneme-li od kategorií rap a r'n'b - kdo dnes dodávají Grammy šmrnc novosti, trendů a aktuálnosti. Neporovnatelně větší energie a svěžest provázela vystoupení Radiohead, Coldplay, Adele, Estelle s Kanye Westem (!), než když došlo na americké zástupce velkých gest a nafouknuté formy, jako byli Kid Rock, vítězka American Idol Carrie Underwood, neřkuli Jennifer Hudson. 

Když se dnes Grammy poohlíží po nových jménech, sahá mnohem spíš po britských. Není to způsobeno tím, že by jich ve Spojených státech byl nedostatek, ale především tím, že novinkami posedlý britský tisk vytváří z objevů mainstream s daleko větší elegancí a účinností.

Zní to jako krásný model spolupráce: dodávejte nám mladou krev a my si budeme hýčkat tradiční patos. Ale pro Nový svět je vlastně na pováženou, že ho čerstvým zbožím už zase začíná zásobovat starý kontinent. 

 

Právě se děje

Další zprávy