2008: hudba hippíků, ale i strach a hnus v Americe

Karel Veselý
28. 12. 2008 16:20
Alternativní média volí Portishead a TV on the Radio
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Které desky z roku 2008 nejvíc uchvátily hudební kritiky po celém světě? V druhé části našeho přehledu nejoceňovanějších alb nechybí TV on the Radio, Portishead nebo Lil Wayne.

V prvním díle našeho přehledu jsme viděli, že angloameričtí kritikové byli uneseni bezejmenným albem pastelových Fleet Foxes. Pokud s nimi mohl v množství obdivných frází soupeřit, tak to jsou snad jen brooklynští TV on the Radio.

První část výročních anket: U kritiků to jednoznačně vyhráli hippíci Fleet Foxes

Na přízeň kritiky si nikdy nemohli stěžovat, s nejnovějším albem Dear Science ale patrně vystoupali na vrchol. Na výročním čísle jedna je měla americká média Rolling Stone, The A.V. Club (příloha satirického časopisu The Onion) a Spin, britský Guardian a nebo vůbec nejstarší holandský hudební měsíčník OOR. Deska zvítězila v hlasování čtenářů internetového Pitchforku (od jejich recenzentů si však titul odnesli - ehm -  Fleet Foxes).

Hudba hnusu i naděje

Deska Dear Science je úchvatná koláž smazávající hranice mezi bílou a černou hudbou, která navíc evokuje art-rockovou progresivitu za každou cenu. Podle Rolling Stone k tomu ještě "měla nejblíže k Americe v roce 2008 se svými vizemi války a ekonomického zoufalství. Mezi vším tím strachem a hnusem je ale slyšet také vzdor a naděje".

Foto: Eva Vermandel

Nejpřekvapivějším se jeví vítězství TV on the Radio právě v žebříčku jinak obvykle konzervativního časopisu Rolling Stone (viz zde). Vždyť hned za nimi je osmý díl série nevydaných nahrávek Boba Dylana Tell Tale Signs - The Bootleg Series Vol. 8. V desítce najdeme jména jako John Mellencamp, Beck nebo Metallica. A Rolling Stone si našel dokonce místo na pochvalu poslední desky Guns N' Roses Chinese Democracy (12.) nebo B. B. Kinga.

Foto: Aktuálně.cz
Alba, o kterých se mluvilo:
Z TV On The Radio se stala drahá výjimečnost
Portishead jsou stejní, ale pop už ne
Santogold bere pop jako kopečkovou zmrzlinu

Pro hip hop nebyl rok 2008 nijak výrazně plodný. Výjimkou, jež potvrzuje pravidlo, je album neworleánského rappera Lil Wayneho Tha Carter III. Za oceánem se ho prodalo v jediném týdnu milion kusů a Lil Wayne díky němu posbíral osm nominací na ceny Grammy. Mírně schizofrenní kolekce, jejíž vydání se odkládalo více než rok, si našla své místo i v kritických přehledech.

Tha Carter III vládne výročnímu žebříčku prestižního amerického časopisu Time (zde) a také v hudebním Blenderu, ve Spinu mu patří dvojka a v Rolling Stone trojka. Týdeník Time oslavné fanfáry začíná slovy: "Tha Carter III je neuvěřitelně rozsáhlé album a nedostatek disciplíny je vlastně jeho největší výhodou. Deska je jedinečným představením Dwayneho Cartera, který ve velkém polyká sirup proti kašli a tvrdí, že všechny verše vymýšlí až ve studiu."

Foto: Aktuálně.cz

Časopis Time si všímá také alba Feed The Animals od producenta jménem Girl Talk, který své mashupové skladby tvoří výhradně z útržků z cizích písní. Girl Talk zopakoval taktiku Radiohead a album umístil na internet k stažení za cenu, kterou si určí sám posluchač.

V desítce slavného měsíčníku je třeba také švédská zpěvačka Robyn, jejíž bezejmenné album původně vyšlo ve Skandinávii už v roce 2005. Do žebříčku bylo zařazeno patrně proto, že nová verze desky se na pulty amerických obchodů dostala teprve na konci dubna 2008. Žánrovou diverzitu žebříčku podtrhuje účast afro-popových Vampire Weekend, britských elektroniků Hot Chip či písničkářského veterána Randyho Newmana.

Temný klenot roku 2008

Která je kritikou nejchválenější britská deska? Jedním z nejžhavějších kandidátů budou určitě Portishead a jejich Third. Triumfální návrat po letech mlčení vrátil temnou bristolskou skupinu zpět na vrchol. Potvrzuje to pohled do výročního žebříčku britského časopisu Uncut a dvou seriózních internetových portálů Slant a PopMatters. "Portishead uvařili skvostné hudební hody," komentují desku na posledně jmenovaném.

Foto: David Belisle

Pokud se z britských interpretů může někdo s Portishead měřit, pak jsou to buď čerství držitelé Mercury Prize Elbow (jejich album The Seldom Seen Kid triumfuje v měsíčníku The Fly a online magazínu Gigwise), nebo producent The Bug se svým albem London Zoo: syrová deska čerpající z jamajského dancehallu i londýnského dubstepu sklidila nadšené ohlasy v bibli alternativní hudby The Wire (viz zde) a na odborném webu The Quietus.

Bez závislých a bez žen

Přijde vám, že se ve všech žebříčcích opakují pořád stejná jména, jako by od sebe publicisté trochu opisovali? Pak zkuste americký kulturní měsíčník Paste, který vsadil na nepříliš známou indie popovou dvojici She & Him a jejich debut Volume One (viz zde).

"Možná je to jen takové malé roztomilé folkové album, pro nás je to ale drobný diamant, který nemá chybu. Je to destilace padesáti let písničkářské historie naservírované na stříbrném podnose," píše o desce Paste jeden z nejrespektovanějších amerických měsíčníků na poli nezávislé hudby.

Jejich desítku tvoří výhradně alba vydaná na nezávislých labelech a jako jedni z mála upozorňují na poslední alba islandských Sigur Rós nebo indie rockových stálic Okkervil River, kteří nedávno hráli v Praze.

Foto: Aktuálně.cz

Do hlavního města v únoru dorazí i Deerhunter, jejichž album Microcastle uzavírá v Paste desítku, ale vede například pořadí internetového portálu Tiny Mixtapes.

Kromě opisování jmen jako Fleet Foxes, Vampire Weekend a TV On The Radio mají všechny výroční žebříčky ještě jednu společnou věc - jestli je v nich hodně vousáčů, pak v nich naopak chybí víc ženských interpretek. Že by se neurodilo? Mezi mužskou většinu se prodrala jen jediná žena, třicetiletá newyorčanka Santogold.

Její eponymní debut neposbíral žádné první místo, nicméně figuruje skoro ve všech žebříčcích a patří mu druhé místo v pořadí kritiků z Amazonu, Billboardu a německého magazínu Intro. Její singl L.E.S. Artistes je navíc druhá nejlepší píseň roku podle Rolling Stonu.

 

Time - alba

1. Lil' Wayne - Tha Carter III
2. Girl Talk - Feed The Animals
3. TV On The Radio - Dear Science
4. Metallica - Death Magnetic
5. Hot Chip - Made In The Dark
6. Robyn - Robyn
7. Of Montreal - Skeletal Lamping
8. Randy Newman - Harps + Angels
9. Vampire Weekend - Vampire Weekend
10. Fall Out Boy - Folie A Deux

Rolling Stone - alba

1. TV on the Radio - Dear Science
2. Bob Dylan - Tell Tale Signs — The Bootleg Series Vol. 8
3. Lil Wayne - Tha Carter III
4. My Morning Jacket - Evil Urges
5. John Mellencamp: Life, Death, Love and Freedom
6. Santogold - Santogold
7. Coldplay: Viva la Vida or Death and All His Friends
8. Beck - Modern Guilt
9. Metallica - Death Magnetic
10. Vampire Weekend - Vampire Weekend

Pitchfork - alba podle posluchačů

1. TV on the Radio - Dear Science
2. Fleet Foxes - Fleet Foxes / Sun Giant EP
3. Vampire Weekend - Vampire Weekend
4. Bon Iver - For Emma, Forever Ago
5. Deerhunter - Microcastle / Weird Era Cont.
6. Portishead - Third
7. MGMT - Oracular Spectacular
8. Cut Copy - In Ghost Colours
9. M83 - Saturdays=Youth
10. No Age - Nouns

The Wire - alba

1. The Bug - London Zoo
2. Philip Jeck - Sand
3. The Hospitals - Hairdryer Peace
4. John Butcher - Resonant Spaces
5. Gang Gang Dance - Saint Dymphna
6. The Advisory Circle - Other Channels
7. Evangelista - Hello, Voyager
8. William S Burroughs - Real English Tea Made Here
9. The Fall - Imperial Wax Solvent
10. The Caretaker - Persistent Repetition Of Phrases

Paste - alba

1. She & Him - Volume One
2. Sigur Rós - Med sud i eyrum vid spilum endalaust
3. Vampire Weekend - Vampire Weekend
4. Bon Iver - For Emma, Forever Ago
5. Okkervil River - The Stand Ins
6. Fleet Foxes - Fleet Foxes
7. Girl Talk - Feed the Animals
8. Sun Kil Moon - April
9. Lucinda Williams - Little Honey
10. Deerhunter - Microcastle

 

Právě se děje

Další zprávy