U kritiků to jednoznačně vyhráli hippíci Fleet Foxes

Karel Veselý
19. 12. 2008 17:00
Jak hudební média bilancují rok 2008
Fleet Foxes
Fleet Foxes | Foto: David Belisle

Praha - Ke konci roku neodmyslitelně patří výroční žebříčky nejlepších desek a singlů vyhlašované významnými hudebními periodiky. Které jméno se v nich opakuje nejčastěji?

Není to žádná slavná kapela, ale čerstvý objev ze Seattlu. Kritiky doslova pobláznil bezejmenný debut kvinteta Fleet Foxes. Na číslo jedna ho zařadili v hudebním měsíčníku Mojo a v anglickém deníku The Times. Dvojku berou Fleet Foxes v dalších britských periodikách Q a Uncut.

Úspěchy Američanů v Evropě 

"Je to práce génia. Nejúchvatnější album posledních dvanácti měsíců," hlásí Uncut a v The Times desku dokonce srovnávají s vrcholnými díly Beach Boys. Je zvláštní, že ačkoliv Fleet Foxes čerpají z kořenů amerického popu 60. let, zatím slaví větší úspěchy spíše na evropském kontinentě. Deska figuruje na výročním čísle jedna i v norském Aftenposten, švédském časopise Sonic nebo německém Musicexpressu.

Z amerických periodik se k absolutní chvále přidali v časopise Billboard a na blogu Stereogum, kde album na číslo jedna usadili hlasující čtenáři. Čím to, že Fleet Foxes tak uchvátili odborníky?

MGMT
MGMT | Foto: Sony Music

Křehké pastorální melodie jsou zabalené do snadno srozumitelných písňových forem, které ale mají daleko ke spotřebnímu popu. Pro kritiky možná Fleet Foxes také slouží jako ozvěna slavných šedesátých let, tedy časů, kdy hudba znamenala - alespoň se nám tak zdá - mnohem více než teď.

Nová vydání, větší úspěchy

Vítězství Fleet Foxes v britských hudebních periodikách je překvapení, ostrované totiž většinou nezakrytě nadržují vlastním hvězdám. V MOJO se na dalších medailových příčkách objevují The Last Shadow Puppets (neboli nový projekt Alexe Turnera z The Arctic Monkeys) a veterán Paul Weller s albem 22 Dreams.

Kritici věstníku Billboard naopak dali Fleet Foxes přednost před debuty newyorské zpěvačky Santogold a písničkáře Bona Ivera.

Justin Vernon alias Bon Iver a jeho For Emma, Forever Ago je jedním ze dvou alb, která se hojně objevují ve výročních žebříčcích za právě končící rok, ačkoliv vlastně vyšla už v roce 2007.

Stejně jako Iverův debut, i první album brooklynské electro-popové dvojice MGMT Oracular Spectacular se dočkalo nového vydání ve větší distribuci - a s ní přišel i zvýšený ohlas kritiků a posluchačů.

Nejvíc se poslouchají Coldplay

Oracular Spectacular se stal albem roku podle amerického hudebního časopisu Filter a proslulého britského New Music Express. Svůdný koktejl elektroniky a popu uchvátil nejen kritiky. 

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
MGMT: Když se management svlékne a pálí peníze

MGMT mají druhé nejposlouchanější album podle komunitního serveru Last.fm, který zaznamenává četnost cirkulace skladeb v přehrávačích počítačů, jejichž uživatelé dobrovolně nechají záznamy svých playlistů odesílat na internet. V tomto globální žebříčku je porazili jen Coldplay s Viva La Vida.

Kings of Leon
Kings of Leon | Foto: Aktuálně.cz

Týdeník New Music Express (NME) se rád situuje do role ochránce britských rockových tradic, a proto je vítězství MGMT překvapením. V posledních letech vítězily výhradně britské kapely - Klaxons, Arctic Monkeys, Bloc Party a Franz Ferdinand.

Dvojice z New Yorku má navíc ještě tři skladby v jejich pětce nejlepších singlů roku a Kids figurují na úplném vrcholu. I dvojka mezi alby patří další kapele z Brooklynu - TV On The Radio, třetí je čerstvý britský objev Glasvegas.

O tom, že NME na britské kytarovky tak úplně nezanevřelo, svědčí umístění Foals, Mystery Jets nebo Friendly Fires v první desítce. Jako jedni z mála si také všímají alba Nights Out londýnského projektu Metronomy, který svérázně míchá elektroniku s indie rockem.

Hýčkaní Králové

Nejčtenější britský hudební týdeník si hýčká také kapelu Kings Of Leon, která sice pochází z Ameriky, ale obrovské úspěchy slaví hlavně na ostrovech. Letos se zde jejich desky Only by the Night prodalo skoro 900 tisíc kusů, což je zatím řadí na třetí místo v seznamu nejúspěšnějších alb roku hned za Duffy a Coldplay.

V kvalitu alba věří hudební časopis Q, který umístil Only by the Night na vrchol svého výročního pořadí. "Stejně jako R.E.M. nebo Radiohead v minulých letech, Kings Of Leon dělají velkou rockovou hudbu pro velké koncertní sály, aniž se uchylují k vaření z vody či prázdné póze," zdůvodňuje Q volbu.

Stejně vysoko jsou Kings Of Leon i v žebříčku britského měsíčníku Clash nebo v dánském časopise Gaffa. Q se nestraní komerčně úspěšných desek a jako jeden z mála kritických přehledů si troufli zařadit mezi nejlepší poslední album Coldplay (3.) nebo Duffy (6.) - a nedají dopustit ani na rozpačitě přijaté desky Kaiser Chiefs a Keane, které u nich figurují v druhé desítce.

Refrén se silou bouře

Beyoncé
Beyoncé | Foto: Reuters

Nejen alby živ je hudební fanoušek. Ačkoliv deskám se stále věnuje největší pozornost, většina hudebních periodik vyhlašuje i nejlepší singly roku. Podle amerického měsíčníku Rolling Stone tento titul náleží skladbě Single Ladies (Put A Ring On It) od r'n'b hvězdy Beyoncé.

A zdůvodnění? "Beat od dvojice The-Dream a Tricky Stewart je opulentní a nedá se mu odolat a refrén má sílu bouře." Podle MTV je Beyoncé se singlem na dvojce, porazil ji jen rapper Lil Wayne s A Milli.

V časopise Time vládne pro změnu Love Lockdown Kanye Westa, staří známí MGMT mají s Time To Pretend hit roku podle britského deníku The Guardian.

Své k tomu má co říci také internetový "tastemaker" Pitchfork, který si nejvíce cení skladby Blind v podání Hercules & Love Affair a zpěváka Antony Hegartyho.

 

Právě se děje

Další zprávy