Vnesla lidskost do totality. Chantal Poullain získala francouzský Řád čestné legie

ČTK ČTK
Aktualizováno 12. 9. 2023 19:50
Herečka a šansoniérka Chantal Poullain toto úterý na francouzské ambasádě v Praze převzala nejvyšší tamní státní vyznamenání, Řád čestné legie. Získala ho za dlouhodobé vzájemné obohacování české a francouzské kultury, stejně jako za fakt, že trvale přispěla k přátelství mezi Francií a Českou republikou.

Udělení řádu je zároveň oceněním činnosti Chantal Poullain v humanitární oblasti. Insignie rytířky předal sedmašedesátileté rodačce z Marseille francouzský velvyslanec Alexis Dutertre. Na ceremoniálu nechyběli přátelé a rodina včetně herce Bolka Polívky, s nímž žila do roku 2002, a jejich syna Vladimíra Polívky.

Dutertre při předávání vyzdvihl tři hlavní rysy životní dráhy Chantal Poullain: rozhodnutí odejít za láskou do Československa v době komunistické diktatury, její uměleckou dráhu a pak také osobní nasazení v Nadaci Archa Chantal, kterou založila na podporu nemocných dětí.

Zmínil také, že umělkyně měla pozoruhodnou kariéru navzdory omezením totalitního režimu, do nějž dle velvyslance přinesla lidskost a pravdivost.

Chantal Poullain se narodila roku 1956 v Marseille. Vystudovala divadelní akademii ve švýcarské Ženevě, věnovala se i baletu. Po seznámení s hercem Boleslavem Polívkou se roku 1982 přestěhovala do tehdejšího Československa. V roce 1989 se jim narodil syn Vladimír, po studiu na DAMU také herec.

Od 80. let se herečka začala objevovat na scéně brněnského Divadla Na provázku a později v Divadle Bolka Polívky. Tam účinkovala ve slavné inscenaci Šašek a královna, ze které roku 1987 vznikl stejnojmenný film režisérky Věry Chytilové.

Po revoluci Chantal Poullain hostovala v královéhradeckém Klicperově divadle, pražském Divadle Na Zábradlí nebo v Národním divadle. V letech 2000 až 2016 působila v pražském Ungeltu.

Ztvárnila mnoho činoherních i muzikálových rolí, hostovala s tanečním souborem 420people, hrála ve filmu i televizi. S Divadlem Bolka Polívky vystupuje v představeních Šest tanečních hodin v šesti týdnech a Rebelky, k vidění bývá rovněž při koncertech šansonů v podání tria jazzového saxofonisty Štěpána Markoviče.

Nejnovější z několika dokumentárních filmů o jejím životě je snímek Chantal Poullain - Moje životní odysea česko-řeckého režiséra George Agathonikiadise.

Řád čestné legie je nejvyšší francouzské státní vyznamenání, které bývá udělováno na základě dekretu francouzského prezidenta. V roce 1802 jej založil Napoleon Bonaparte, a to za vynikající civilní nebo vojenské zásluhy o francouzský národ. Mezi české nositele řádu patří Tomáš Garrigue Masaryk, Václav Havel, režisér Miloš Forman, malíř František Kupka, letec František Fajtl, spisovatel Milan Kundera nebo zpěvačka Marta Kubišová.

Video: Existují ceny, které vás sežerou, říká Chýlková

"Jakékoliv ocenění je příjemné, ale že byste měl v tom našem rybníčku víc práce? To nejde ruku v ruce," řekla v pořadu Spotlight herečka Ivana Chýlková. | Video: Jakub Zuzánek
 

Právě se děje

Další zprávy