Gottovu kariéru zmapuje výstava. K vidění na ní bude i sbírka jeho celoživotní fanynky

ČTK ČTK
27. 4. 2017 12:19
Výstava Gott, My Life mapující šedesátiletou kariéru zpěváka Karla Gotta proběhne od 8. června do konce září na pražské náplavce na lodi kotvící na vyšehradské straně u železničního mostu. K vidění na ní budou zpěvákovy klipy, hologram nebo celoživotní sbírka artefaktů od Gottovy fanynky. Výstavu připravuje Nadační fond Richarda Fuxy a podílí se na ní také Národní muzeum.
Karel Gott loni v Německu.
Karel Gott loni v Německu. | Foto: ČTK

Součástí výstavy Gott, My Life bude videoprojekce klipů a sestřihů z Gottovy kariéry, příchozí pozdraví zpěvákův hologram. Muzeum pro akci poskytne celoživotní sbírku Gottovy fanynky. Výstava přiblíží návštěvníkům zpěvákovu dráhu od konce 50. let, kdy začínal jako amatérský zpěvák v pražských jazzových kavárnách, přes první úspěchy v tehdejším Československu až po ohlasy současné mladé generace.

Prezidentský kandidát Michal Horáček odpovídal na 66 otázek Luďka Staňka. Celý rozhovor naleznete v aktuálním vydání magazínu Proč ne?!
2:52
Prezidentský kandidát Michal Horáček odpovídal na 66 otázek Luďka Staňka. Celý rozhovor naleznete v aktuálním vydání magazínu Proč ne?! | Video: Luděk Staněk

Palubu lodi pokryjí modulární přepravní kontejnery v černo-bílých barvách, čímž vzniknou prostory pro společenské vyžití. Vystavované artefakty budou v podpalubí. 

"Vždycky jsem si přál výstavu v takovém duchu. Expozici, která ukáže mým fanouškům souhrnný soubor artefaktů mapujících celou mou kariéru, jež provázela i jejich životy. Připomene jim třeba chvíle již dávno zapomenuté, vybaví se jim vzpomínky," řekl Gott v březnu.

"Karel Gott je bezpochyby významnou hudební osobností i fenoménem naší doby, a tak nemohl uniknout naší sbírkotvorné i odborné pozornosti," dodal Michal Lukeš, ředitel Národního muzea, které se spolu s Nadačním fondem Richarda Fuxy na výstavě podílí. 

Populární zpěvák Karel Gott, který je vedle Česka oblíbený především v Německu, loni překonal těžkou nemoc. V závěru roku se stal hlavním vítězem ankety popularity Český slavík. Po jedenačtyřicáté získal i hlavní ocenění mezi zpěváky.  

Po zdravotních problémech chystá Gott návrat na pódia, 31. května vystoupí v pražském Divadle Hybernia na koncertě s názvem Karel Gott still aLIVE. Vstupenky se prodávaly minulý pátek a byly během chvíle vyprodány.

 

Právě se děje

Další zprávy