Geniální herec i svůdník Jack Nicholson slaví 80 let. Je nesmrtelný, tvrdí o něm kolegové

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 4. 2017 15:15
Ďábelský úsměv, pozdvižené obočí a upřený pohled. Tak zná svět oscarového amerického herce, producenta a scenáristu Jacka Nicholsona, který v sobotu oslaví osmdesát let. Hvězda kultovních snímků Bezstarostná jízda, Přelet nad kukaččím hnízdem, Cena za něžnost nebo Lepší už to nebude má stále pověst jednoho z největších hollywoodských svůdníků. "Vyrůstal jsem mezi ženami a naučil se, co mají rády a jak s nimi vycházet," vzpomínal jednou pro Daily Mail.

Nicholson získal za svou dosavadní hereckou kariéru celkem tři oscarové sošky a dvanáct nominací. Porota ocenila jeho výkon v Přeletu nad kukaččím hnízdem (1976), Ceně za něžnost (1984) a ve snímku Lepší už to nebude (1998).

Kromě toho je držitelem Zlatého glóbu za roli Warrena Schmidta ve filmu O Schmidtovi (2003), za výkon v gangsterce Čest rodiny Prizziů (1986) a za postavu detektiva Jaka Gittese ve snímku režiséra Polanskiho Čínská čtvrť (1975).

V posledně jmenovaném si Nicholson nechal zlomit nos, což bylo na svou dobu nevídané. "Jack je ten nejpříjemnější člověk na práci, kterého jsem kdy potkal, dokáže rozmazlit režiséra i scenáristu, protože v jeho ústech znějí i ty nejhorší texty prostě skvěle," řekl o něm Polanski.

Průřez jeho nejslavnějšími filmy představilo uplynulý týden pražské žižkovské kino Aero. Připomeňte si i vy známé Nicholsonovy role.

Jack Nicholson, The Cry Baby Killer
Jack Nicholson, The Cry Baby Killer | Foto: Allied Artists Pictures

První role - Jimmy Wallace (1958)

Nicholson se narodil jako předválečné dítě do New Jersey a v sedmnácti letech odjel do Kalifornie za svou sestrou, jež se později ukázala být jeho matkou. Posléze se začal věnovat herectví.

Na slibnou hereckou kariéru to však zpočátku nevypadalo. Bral epizodní role, psal scénáře a zkoušel režírovat. Film The Cry Baby Killer (1958), ve kterém si zahrál první velkou roli, však u diváků propadl.

 

Právě se děje

Další zprávy