Geniální herec i svůdník Jack Nicholson slaví 80 let. Je nesmrtelný, tvrdí o něm kolegové

ČTK Kultura ČTK, Kultura
21. 4. 2017 15:15
Ďábelský úsměv, pozdvižené obočí a upřený pohled. Tak zná svět oscarového amerického herce, producenta a scenáristu Jacka Nicholsona, který v sobotu oslaví osmdesát let. Hvězda kultovních snímků Bezstarostná jízda, Přelet nad kukaččím hnízdem, Cena za něžnost nebo Lepší už to nebude má stále pověst jednoho z největších hollywoodských svůdníků. "Vyrůstal jsem mezi ženami a naučil se, co mají rády a jak s nimi vycházet," vzpomínal jednou pro Daily Mail.

Nicholson získal za svou dosavadní hereckou kariéru celkem tři oscarové sošky a dvanáct nominací. Porota ocenila jeho výkon v Přeletu nad kukaččím hnízdem (1976), Ceně za něžnost (1984) a ve snímku Lepší už to nebude (1998).

Kromě toho je držitelem Zlatého glóbu za roli Warrena Schmidta ve filmu O Schmidtovi (2003), za výkon v gangsterce Čest rodiny Prizziů (1986) a za postavu detektiva Jaka Gittese ve snímku režiséra Polanskiho Čínská čtvrť (1975).

V posledně jmenovaném si Nicholson nechal zlomit nos, což bylo na svou dobu nevídané. "Jack je ten nejpříjemnější člověk na práci, kterého jsem kdy potkal, dokáže rozmazlit režiséra i scenáristu, protože v jeho ústech znějí i ty nejhorší texty prostě skvěle," řekl o něm Polanski.

Průřez jeho nejslavnějšími filmy představilo uplynulý týden pražské žižkovské kino Aero. Připomeňte si i vy známé Nicholsonovy role.

Foto: United Artists

Osudový R. P. McMurphy (1975)

Nicholsonova cesta k první zlaté sošce Oscara vedla přes snímky Malé životní etudy (1970), Poslední eskortu (1973) a již zmíněnou Čínskou čtvrť.

Pak přišlo setkání s Milošem Formanem, jenž jej obsadil do role násilníka McMurphyho v Přeletu nad kukaččím hnízdem. Za vzor světových rebelů si od Akademie převzal nejvyšší filmové ocenění v roce 1976.

 

Právě se děje

Další zprávy