Zlatou mušli si ze San Sebastianu veze Francois Ozon

Kultura Kultura
30. 9. 2012 19:35
Snímek francouzského režiséra Dans la maison vyhrál soutěž prestižního festivalu
Režisér snímku Dans la maison oceněného Zlatou mušlí.
Režisér snímku Dans la maison oceněného Zlatou mušlí. | Foto: Reuters

San Sebastian - Francie pokořila Ameriku, když The Artist zvítězil na Oscarech, a nyní dobyla i Španělsko. Francouz Francois Ozon soutěžil se snímkem Dans la maison (V domě) na filmovém festivalu v San Sebastianu. V sobotu mu porota udělila Zlatou mušli za nejlepší film a Ozon sám slavil úspěch v kategorii nejlepší scénář. V závěru festivalu došla ocenění i další výrazná díla.

Speciální cenou poroty ohodnotili festivaloví zástupci černobílý snímek Pabla Bergera Snow White. V průběhu konání akce se o další a svérázné verzi Sněhurky hodně mluvilo a získala si i oblibu mezi diváky. Počítalo se s ní i jako s vážným kandidátem na Zlatou mušli.

V tomto ohledu se nakonec musela sklonit před thrillerovým příběhem učitele, který objeví nadšení pro svou práci díky seminární práci nadaného, i když trochu narušeného žáka. Ozonův snímek Dans la maison každopádně pokračuje v úspěšném turné. Už v Torontu si ho povšimlo mezinárodní sdružení kritiků, kteří mu dali cenu.

Za režijní práci docenila porota v San Sebastian Fernanda Truebu zásluhou snímku The Artist and the Model s Claudií Cardinale. Držitel Oscara z roku 1994, si naposledy získal pozornost příspěvkem do světa animace Chico a Rita. V novém černobílém příběhu, který se odehrává za druhé světové války, nahlíží do života starého sochaře bez iluzí po dvou prožitých válkách. Zanechal práce, ale ubytování mladé uprchlice ho k ní vrací.

Z herců se těšili obdivu hned dvě ženy a jeden muž. Druhé ocenění pro Snow White získala herečka Macarena García. Ze snímku Foxfire pak pochází výtečný výkon Katie Coseni. Stříbrná mušle pro nejlepšího herce připadla José Sacristánovi ze snímku The Dead Man and Being Happy.

Během festivalu bylo také za dlouholetý přínos kinematografii oceněno i mnoho zahraničních osobností - Dustin Hoffman (Rainman, Absolvent), Ewan McGregor (Velká ryba, Hvězdné války), Tommy Lee Jones (Muži v černém, Tahle země není pro starý), Oliver Stone (Divoši, Wall Street) a John Travolta (Pomáda, Horečka sobotní noci).

Festival se řadí k nejvýznamnějším v Evropě, vedle filmových přehlídek v Cannes, Benátkách a Berlíně. V roce 2005 na něm získal hlavní cenu film českého režiséra Bohdana Slámy Štěstí a Anna Geislerová dostala za roli v tomto snímku cenu pro nejlepší herečku.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy