Psychopati, Hoffmanův debut a čínská erotická imitace

Michal Procházka, Toronto
11. 9. 2012 15:08
Torontský festival ukazuje, jak Hollywood ztrácí nápady
Nebezpečné známosti čínského režiséra Hur Jin-ho
Nebezpečné známosti čínského režiséra Hur Jin-ho | Foto: Aktuálně.cz

Toronto - Nečekaně trochu méně slávy a glamouru nabízí zatím letošní ročník prestižního filmového festivalu v Torontu, který právě probíhá v ontarijské kanadské metropoli až do 16. září. Má každoročně představovat novinky nadcházející sezóny či dokonce první favority příštích Oscarů. Zatím se však zdá, že letošní úroda v Hollywoodu postrádá nové nápady či trochu bílkovinové výživy, ale i skutečně očekávané filmové tituly. Návštěvníkovi se může zdát, jako by byl rozdrobený na vícero titulů a snímků.

Tento rok nabízí ke zlosti bulvárních novinářů spíše řadu menších titulů, artových jednohubek či například dokumentů. Takže popisovatelé filmové slávy mají absťák po skutečně slavné herecké promenádě či velkém titulu, o němž budou psát všichni. V nouzi tak plní novinové stránky například články o soukromí Joaquina Phoenixe, který nepřišel v Torontu na tiskovou konferenci, nebo o celovečerním režijním debutu slavného herce Dustina Hoffmana.

Ten si v pětasedmdesáti natočil vlastní filmeček - a rovnou i se svými hereckými vrstevníky. Stařecký Quartet představuje náznak britského komediálního dramatu o čtveřici stárnoucích operních zpěváků, kteří si poklidně stárnou v domově důchodců nebo si zpívají na oslavách význačných skladatelů a svátků. Vše se změní v okamžiku, když jejich poklidné dožívání naruší příjezd bývalého partnera jednoho z nich.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Řada filmových hvězd se sešla v překvapivém titulu sekce půlnočních filmů, který způsobil v rámci projekcí pro press a industry jednoznačně nejdelší frontu. V Sedmi psychopatech si vedle sebe zařádili Colin Farrell, Woody Harrelson či Christopher Walken. Jinak ale režisér Martin McDonagh oprašuje další verzi vyšinutého i groteskního thrilleru o strádajícím hollywoodském scenáristovi, který se snaží domoct štěstí a peněz únosem prominentního rozmazleného pejska z dobré hollywoodské rodiny. Ale tím jenom spouští řetěz komických i strašidelných událostí, překonávajících jeho scenáristickou fantazii.

Martin McDonagh
Martin McDonagh | Foto: thegate.ca

Nabubřelou oslavou výjimečného i psychopatického talentu Michaela Jacksona byl dokument Bad 25, v němž se pokouší Spike Lee oslavit vznik i význam zpěvákova legendárního alba a následně videofilmu Bad. Na něm se před 25 lety podíleli režisér Martin Scorsese či tehdy začínající herec Wesley Snipes. Z celého pohledu do Jacksonova zákulisí, který nabízí řadu nikdy nepublikovaných záběrů a materiálů, vychází obraz 80. let, ale i portrét samotného zpěváka. Vidíme před sebou marnivého, chlapeckého, přehnaně ambiciózního i geniálního popíkáře bez humoru, který si maloval na sklo v koupelně přání, kolik chce prodat miliónů alb, drezíroval tanec nebo žárlil na Prince.

Naproti tomu mimořádnou podívanou byl dokument Juliena Templa London Babylón podnikající cestu napříč minulostí 20. století britské metropole. Vznikla jakási zpověď města, v níž ožívá skrze archívní záběry předvánoční život, stejně jako tradiční chýry místních obyvatel. Vidíme, jak se do urbanistické krajiny vtiskne život či dokonce historie Londýňanů. Mezi záběry královen či Winstona Churchilla nebo swingujících krásek se nám dostanou i lekce z moderní britské historie.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Avšak v Evropě si už musíme zvykat, že místo na červeném koberci festivalové promenády si rezervují čínské či třeba indické delegace. Severoamerickému publiku se tu představil čínsko-korejská verze přepisu slavného románu Choderlose de Laclose, kterou režisér Hur Jin-ho zasadil do poetické i dekadentní Šanghaje 30. let minulého století. V rolích aktérů ničivého milostného trojúhelníku se objevují čínské krásky Ziyi Zhang a Cecilie Cheung.

Znalcům tamní tvorby se připomene thriller Touha, opatrnost Anga Leeho, ale filmu korejského žánrovkáře chybí za celou erotickou pastvou pro oči skutečně přesvědčivý přesah. Výsledek působí spíše dojmem dokonalé, ale nucené imitace evropských libertinských manýrů, jak si alespoň v Asii představují oduševnělý hédonismus perverze. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na co do kina?

 

 

Právě se děje

Další zprávy