Zemřela hvězda Antonioniho filmů. Monice Vittiové bylo 90 let

Kultura ČTK AFP, ANSA, Kultura, ČTK
2. 2. 2022 13:44
Na komplikace spojené s Alzheimerovou chorobou zemřela ve věku 90 let italská herečka Monica Vittiová. Do dějin kinematografie se zapsala stěžejními rolemi ve filmech svého krajana Michelangela Antonioniho. Uměla vyjádřit pestrou škálu emocí, od psychologických portrétů moderních žen až po komediálně laděné temperamentní postavy.
Monica Vittiová proslula v Antonioniho filmu Dobrodružství z roku 1960.
Monica Vittiová proslula v Antonioniho filmu Dobrodružství z roku 1960. | Foto: Cino Del Duca

Úmrtí ve středu oznámila agentura AFP s odvoláním na tamního ministra kultury Daria Franceschiniho. "Sbohem, Monico Vittiová, sbohem, královno italského filmu. Dnešek je opravdu smutný den, odešla velká umělkyně a velká Italka," napsal ministr.

Monica Vittiová se narodila roku 1931. K herectví našla cestu za druhé světové války, kdy příbuzné bavila loutkohrou. "Když začalo bombardování, museli jsme do krytu. S mým mladším bratrem jsme improvizovali loutková představení, abychom ostatní pobavili," vzpomínala.

Po válce vystudovala herectví v Římě. Před kamerou poprvé stanula v polovině 50. let, s Antonionim začala spolupracovat roku 1957, kdy nadabovala postavu v jeho raném filmu Výkřik. Opravdu prorazila tři roky nato v Dobrodružství, slavném příběhu lásky a odcizení. Ztvárnila Annu, která s milencem, kamarádkou a přáteli vyráží na jachtě navštívit opuštěný ostrov. Tam však protagonistka záhadně zmizí a společnost se ji vydává hledat.

"Člověk, který se nebojí neznámého ve vědě, strachuje se neznámého v duši," řekl Antonioni ve snímku o lidech, které netrápí nouze, nýbrž hlubší pocit existenciální prázdnoty. Ztrácejí půdu pod nohama a jsou odcizeni sami sobě.

Film získal Cenu poroty na festivalu v Cannes a jeho úspěch vedl Antonioniho k tomu, že vzápětí natočil tři další stěžejní snímky Noc, Zatmění a Červená pustina z roku 1964. Antonioni částečně vycházel z italského neorealismu, silně však pracoval s kompozicí záběrů a druhým plánem.

"Vždy jsem chtěl, aby moje postavy nesly svou minulost v sobě, i když není vidět. Chtěl jsem, aby v nich byla natolik silná, že si je nedokážeme představit bez jejich fyzického a sociálního kontextu, i když je sledujeme v prázdném prostoru," říkal filmař.

Monica Vittiová ve scéně z filmu Dobrodružství od režiséra Michelangela Antonioniho. | Video: Cino Del Duca

V jeho Noci účinkovala Monica Vittiová po boku Jeanne Moreau a Marcella Mastroianniho, v Zatmění hrála s Alainem Delonem a v Červené pustině se objevila vedle Richarda Harrise.

V té době měla s Antonionim také vztah, ten však skončil, když jí bylo 35 let, a s ním i vzájemná spolupráce. "Měla jsem nesmírné štěstí, že jsem mohla odstartovat kariéru po boku někoho tak talentovaného, oduševnělého, plného života a nadšení," vzpomínala roku 1982 v italské televizi.

Od té doby účinkovala Monica Vittiová v několika desítkách filmů či televizních seriálů. K těm známějším patří Drama žárlivosti od režiséra Ettora Scoly. Ztvárnila v něm svůdnou květinářku, kvůli níž postava Marcella Mastroianniho podvádí manželku.

Filmem Lásko má, pomoz mi začala spolupráci s hercem a režisérem Albertem Sordim, se kterým vytvořila úspěšnou komediální dvojici. V režii Maria Monicelliho zpodobila v komedii Dívka s pistolí ozbrojenou sicilskou ženu, která přijíždí do Anglie, aby našla proradného milence a pomstila svou čest. V politické komedii Šantánová Nini hrála anarchistickou zpěvačku a tanečnici.

Roku 1974 ji renomovaný surrealista Luis Buñuel svěřil menší roli v Přízraku svobody. V 80. letech se začala uplatňovat také jako scenáristka a režisérka. Francouzský ministr kultury Jack Lang jí udělil Řád umění a literatury. Roku 1984 navštívila Monica Vittiová filmový festival v Karlových Varech.

Na veřejnosti naposledy vystoupila v roce 2002 při pařížské premiéře muzikálu o zvoníkovi od Matky Boží. V posledních letech trpěla Alzheimerovou chorobou, dodává italská agentura ANSA. Od roku 1973 herečka žila s klavíristou a skladatelem Robertem Russoem, který její úmrtí potvrdil tuto středu.

 

Právě se děje

Další zprávy