Zemana i Klause v Jihlavě porazily Sudety

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 10. 2007 21:30
Vítězem festivalu je pozoruhodný výlet do pohraničí

Jihlava Největší mediální pozornost na právě skončeném jihlavském festivalu dokumentárních filmů vzbudily filmy o českých politicích: Sedláčkův Miloš Zeman - oslava Vysočiny a nekrolog politika a Procházkův Papírový atentát s Václavem Klausem.

České politiky ale nakonec v národní soutěži Česká radost porazil méně nápadný snímek Poustevna, das ist Paradies od mladých tvůrců Martina Duška a Ondřeje Provazníka.

Foto: MFDF Jihlava

Předkládá pozoruhodný výlet do českého pohraničí, které zalidňují vietnamští trhovci, Němci cestující za lacinými nákupy i sexem a hledači alternativního způsobu života.

Inspirací pro vznik filmu prý byla "nabídka odsunu Čechů do Německa" tedy inzerát anoncující v regionálním tisku obyvatelům vesnice Poustevny možnost odstěhovat se na druhou stranu česko-německé hranice jako vyřešení problémů s migrací východoněmeckých občanů na západ.

Oproti řadě jiných českých soutěžních filmů se Poustevna - podle Věry Chytilové jeden z nejlepších porevolučních dokumentů - vyhnula televizně publicistickému pohledu a je ambiciózním pokusem o vykročení z českého rybníčka.

Ostatně výpověď o paradoxech globalizovaného světa a života bez kořenů je vážným zájemcem o účast na Berlinale.

Češi bodovali na festivalu i u diváků - ti svou cenu udělili Remundovu snímku Pulec, králík a Duch svatý, působivému dokumentu o knězi pravoslavné církve, který před brněnskou porodnicí už několik let protestuje proti potratům. Sobotní nabitou projekci filmu v Malém sále DKO odměnili diváci bouřlivým potleskem.

Ve středoevropské soutěži Mezi moři zvítězil snímek ruského klasika Sergeje Loznici Družstvo - půlhodinový černobílý film sestavený z dlouhých záběrů a pomalých pohybů kamery vypráví o rybářském dni na Bílém moři.

Foto: Aktuálně.cz

Zvláštní uznání porota v čele s děkanem pražské FAMU Michalem Bregantem přiřkla rakouskému filmu Stalo se to krátce předtím, věnovanému tématu obchodování se ženami.

Soutěž Dobré dílo pak ústy svého jediného porotce Woodyho Vašulky udělila cenu čínskému snímku 731: Dvojí výklad pekla, který popisuje kruté experimenty, které na živých lidech prováděla císařská armáda v době druhé světové války

Cenu za celoživotní přínos světové kinematografii si osobně převzal právě český rodák Woody Vašulka, Cena Respektu za nejlepší reportáž připadla dvoudílné Dálnici z pořadu Reportéři ČT.

MFDF Jihlava probíhal na Vysočině od úterka, kdy ho zahájil právě Miloš Zeman. Zakončení se zúčastnil ministr kultury Václav Jehlička, proběhlo tradičně v režii divadelního souboru Vosto5.

V době festivalu proběhlo i tradiční East European Forum věnované setkáním středoevropských tvůrců s potenciálními koproducenty či filmový trh East Silver. Úspěch zaznamenal i dokumentární portál Doc Air, který měl během festivalu denně kolem 1500 přístupů. "Největší zájem byl o Procházkův Papírový atentát," dodává manažerka projektu Nina Numankadić.

 

Právě se děje

Další zprávy