Začíná festival v Cannes. Uvede Trierův film o vrahovi nebo Murakamiho povídku

ČTK Reuters Kultura AFP, ČTK, Reuters, Kultura
8. 5. 2018 6:38
Ve francouzském Cannes dnes začíná další ročník nejslavnější kinematografické přehlídky světa. O hlavní cenu, takzvanou Zlatou palmu, bude soutěžit 21 titulů včetně novinky veterána Jean-Luca Godarda nebo snímku režiséra Spikea Leeho o černošském detektivovi, jenž se infiltroval do Ku-klux-klanu. Připomínáme některé z nejočekávanějších titulů.

BlacKkKlansman

Americký režisér a lidskoprávní aktivista Spike Lee natočil drama podle skutečného příběhu černošského policisty, jenž se koncem 70. let minulého století infiltroval do Ku-klux-klanu, jižanské militantní organizace prosazující nadvládu bílých.

Hlavního hrdinu ve filmu ztvárnil třiatřicetiletý syn herce Denzela Washingtona, někdejší hráč amerického fotbalu John David Washington, který na plátně nedávno prorazil ve snímku Monsters and Men. Jeho židovského policejního parťáka hraje Adam Driver známý z nové trilogie Hvězdných válek.

"Ron má pořád členskou kartičku Ku-klux-klanu. Při natáčení ji dal kolovat a najednou bylo všechno opravdovější," řekl herec Washington o skutečném, dodnes žijícím policistovi Ronu Stallworthovi, který byl předlohou jeho postavy.

Film má vzhledem k současnému rasovému napětí mezi bílými a černými v USA jasné politické konotace, americká média jej vnímají jako agitaci proti Donaldu Trumpovi. A americké biografy snímek uvedou v den prvního výročí pochodu bělošských extremistů v americkém Charlottesville, kde vloni jeden muž najel vozem do davu a zabil ženu protestující proti rasismu.

Jedenašedesátiletý Spike Lee v Cannes letos soutěží prvně od roku 1991, kdy zde uvedl film Horečka džungle.

 

Právě se děje

Další zprávy