Začíná festival v Cannes. Uvede Trierův film o vrahovi nebo Murakamiho povídku

ČTK Reuters Kultura AFP, ČTK, Reuters, Kultura
8. 5. 2018 6:38
Ve francouzském Cannes dnes začíná další ročník nejslavnější kinematografické přehlídky světa. O hlavní cenu, takzvanou Zlatou palmu, bude soutěžit 21 titulů včetně novinky veterána Jean-Luca Godarda nebo snímku režiséra Spikea Leeho o černošském detektivovi, jenž se infiltroval do Ku-klux-klanu. Připomínáme některé z nejočekávanějších titulů.

Three Faces

Íránský režisér Džafar Panahí byl ve své rodné zemi zatčen poté, co se zúčastnil protivládních protestů a pokusil se je nafilmovat. Od té doby je střídavě v domácím vězení a obdržel dvacetiletý zákaz natáčení, který se mu zjevně daří obcházet. Festival v Cannes se letos neúspěšně přimlouval, aby zde Panahí mohl svůj nový film představit osobně.

O snímku se podle agentury AFP ví pouze tolik, že vykresluje portrét tří současných Íránek z různých generací.

Sedmapadesátiletý Panahí patří k nejúspěšnějším festivalovým autorům, jeho předešlá díla získala Zlatého leoparda na přehlídce v Locarnu, Zlatého lva v Benátkách i Stříbrného medvěda na Berlinale. V Cannes ale filmař dosud jen v polovině 90. let obdržel jednu z vedlejších cen Caméra d'Or, hlavní soutěže se naposledy účastnil roku 2003.

 

Právě se děje

Další zprávy