Vyhrají letošní Oscary tři filmy s českou stopou?

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 1. 2008 13:25
Oscaři bez lesku: Scenáristé jsou přes pokrok neoblomní

Los Angeles - Zatím to vypadá, že nejslavnější filmové ceny Hollywoodu se 24. února budou konat ve stínu už tři měsíce trvající stávky amerických scénáristů.

Protest už ochromil i předávání Zlatých glóbů a osud Oscarů je stále ve hvězdách - tedy v rukou scénáristů požadujících vyšší zisky z vysílání na internetu a DVD.

Zástupcům scenáristů se sice podařilo uzavřít nové smlouvy s několika velkými produkčními společnostmi. Pořád se ale čeká na hlavní studia Fox, Columbia, Universal, Paramount nebo Warner Bros.

Scénáristé stejně jako v případě Zlatých Glóbů podle současných vyjádření nehodlají spolupracovat ani na oscarovém večeru. I hvězdy už se vyjádřily, že radši se večera nezúčastní, než by byly za stávkokaze.

Organizátoři Oscarů přesto stále trvají na tom, že ceremoniál proběhne - není divu, obří zisky z televizního vysílání a reklamy je škoda si nechat proplout mezi prsty.

Čtěte více:
SPECIÁL: Filmové ceny 2008:
vše o Zlatých globech, Oscarech, Českých lvech
VÝSLEDKY GLOBŮ: Zlaté globy dostal Depp a Pokání. Pak se šlo plavat
Aktuální stav kolem stávky: Scenáristé dosáhli průlomu. Ale čeká se na obry 
Ceny asociace herců a režisérů: Hollywood se bavil a znovu ocenil Coeny

Ať už ve světlech reflektorů, nebo bez nich,  kdo má šanci tu zabodovat?  Vítězové nejsledovanějších kategorií se pravděpodobně budou rekrutovat  z řad favoritů, kteří znovu bodovali při víkendovém předávání cen režisérské a herecké asociace.

Nejvíce tu znělo jméno Tahle země není pro starý - snímek bratří Coenů podle knihy Cormaca McCarthyho si tu vysloužil i cenu pro celý herecký ansámbl, obdobu ocenění pro nejlepší film.

Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý
Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý | Foto: Aktuálně.cz

Snímek s Tommy Lee Jonesem, Javierem Bardemem, Joshem Brolinem a Woody Harrelsonem sleduje štvaného desperáta, kterému jsou v patách kvůli dvěma milionům dolarů stárnoucí šerif i nájemný zabiják.

Získá na Oscarech cenu v kategorii nejlepší film, kde mu konkuruje komedie Juno, snímek Až na krev, Michael Clayton a Pokání?

Pokání bodovalo na Zlatých Glóbech; ze sedmi nominací proměnilo jen dvě, ovšem včetně ceny pro nejlepší drama. Po dvou oceněních tu získal i Skafandr a motýl, Tahle země není pro starý a muzikál Sweeney Todd.

Skafandr a motýl by mohl na Oscarech zabodovat v kategorii adaptovaného scénáře, cena pro původní scénář by mohla připadnou Michaelu Claytonovi s Georgem Clooneym.

Nejasno je v kategorii cizojazyčného filmu, z níž vypadl nejen Menzelův Anglický král, ale i favorité jako zmíněný Skafandr a motýl či rumunské drama 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny.

Pětice nominovaných cizojazyčných filmů se odehrává během válečných konfliktů současnosti i minulosti, jsou tu také hned tři východoevropské snímky - polská Katyň, ruské 12 a kazašský Mongol.

August Diehl z filmu Ďáblova dílna
August Diehl z filmu Ďáblova dílna | Foto: www.diefaelscher.de

Doplňuje je ještě izraelský Beaufort a rakouská Ďáblova dílna  - skrze postavu českého hlavního hrdiny alespoň tudy pronikli na Oscary i Češi.

Nejasno je i v další kategorii, kde má Česko alespoň zprostředkovaný zářez na pažbě. Falling Slowly, píseň z filmu Once, soutěží v kategorii nejlepší song se třemi skladbami z Kouzelné romance a s jednou z filmu August Rush.

Lze ji dokonce považovat za favorita kategorie, pokud jí ovšem neuškodí současný skandál kolem toho, že nevznikla jako původní dílo pro irský muzikál, který láme srdce Stevena Spielberga i dalších Američanů.

Českou stopu lze nalézt i ve favoritovi kategorie animovaných filmů. Nad Divokými vlnami a Persepolis pravděpodobně vyhraje dojemná gurmetská komedie Ratatouille, na které se podílel i český rodák, animátor studia Pixar Jan Pinkava.

 

Právě se děje

Další zprávy