Scenáristé dosáhli průlomu. Ale čeká se na obry

Kamil Fila Kamil Fila
25. 1. 2008 12:22
První smlouvy mohou být impulsem ke konci protestu
Foto: Reuters

Los Angeles - Zdá se, že stávka scenáristů brzy skončí a továrna na sny se zase rozjede. Zástupcům scenáristických odborů se podařilo uzavřít nové smlouvy s několika velkými produkčními společnostmi.

V úterý byla uzavřena prozatímní dohoda s filmovou a televizní společností Lionsgate, k níž se krátce nato připojila i Marvel Studios, odnož největší společnosti na produkci komiksů. A k nim se připojují další menší a nezávislí hráči na trhu - Spyglass Entertainment, MRC, Jackson Bites, Mandate Films a Sidney Kimmel Entertainment.

Foto: Reuters
Čtěte také: Stávkující scenáristé ustupují. Grammy budou
Čtěte také: Skončí stávka scénáristů? Režiséři se už dohodli

Nicméně pořád se čeká na hlavní studia Fox, Columbia, Universal, Paramount nebo  Warner Bros.
Tři měsíce trvající stávka scenáristů, kteří požadují nové smlouvy a vyšší podíly z výnosů na DVD a internetu, ochromila především televizní vysílání.

Zastavena je prozatím výroba seriálů a problémy mají i některé přímé přenosy, show udílení Zlatých Glóbů musela být zredukována na pouhou tiskovou konferenci.

David Letterman je zpět
David Letterman je zpět | Foto: Aktuálně.cz

Filmové scénáře při natáčení nesmějí být upravovány, nové scénáře ani televizní plány na další rok ještě nebyly chváleny do výroby - čímž může vzniknout velká díra na trhu.

Scenáristické odborové sdružení, jež má okolo deseti a půl tisíce členů, doposud požadovalo 2,5 procenta z výnosu nových médií, třikrát víc než mají ve své nově uzavřené dohodě režiséři.

Na zadní se stavějí především velká studia. Menší společnosti jako United Artists (za niž stojí Tom Cruise) a Weinstein Company (vedená bratry Weinstenovými) požadavkům scenáristů vyhověly hned na začátku.

Vůbec první smlouva byla podepsána s produkční společností Worldwide Pants, jež vlastní noční talk show Davida Lettemana; ta se tak mohla vrátit do vysílání zcela netknuta.

Prezident západní větve sdružení scenáristů Patric Verrone
Prezident západní větve sdružení scenáristů Patric Verrone | Foto: Reuters

Zástupci Lionsgate, kteří se nově přidali k dohodě,  vydali prohlášení: "Záležitost se scenáristy se zdá být svým způsobem vyřešena a Lionsgate cítí, že to bylo v důležité chvíli. Kyž se podíváme na naše televizní série, vidíme, že se naši partnerští scenáristé musejí vrátit k práci. Těšíme se, že brzy zavládne v našem průmyslu široká shoda."

Prezident západní větve sdružení scenáristů (WGA West) Patric Verrone a prezident východního sdružení (WGA East) Michale Winship ve společném prohlášení uvedli: "Jsme potěšeni, že se Lionsgate připojilo k rostoucímu počtu společností, které podepsaly prozatímní smlouvu."

Tento zásadní posun zřejmě přispěje k tomu, že scenáristé nebudou bojkotovat udílení Oscarů na konci února - což by vzhledem k solidaritě herců, již by na ceremoniál nepřišli, hrozilo tuto největší hollywoodskou show zrušit či výrazně zredukovat, byť Akademie udělující pozlacené sošky měla v záloze krizovou variantu.

 

Právě se děje

Další zprávy