Zlaté Glóby dostal Depp a Pokání. Pak se šlo plavat

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 1. 2008 9:35
Nehvězdné Glóby sledovali vítězové z domova v teniskách
Zlaté Globy: Bez filmových hvězd, zato s tiskovou konferencí
Zlaté Globy: Bez filmových hvězd, zato s tiskovou konferencí | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Noc patřila Zlatým Glóbům. Letos se ovšem musely obejít bez blesků, červeného koberce, luxusních rób, díků a mejdanů.

Kvůli stávce amerických scénáristů nahradila tradiční slavnostní ceremoniál pouze půlhodinová a proklatě rychlá tisková konference, na které oznámili výsledky moderátoři amerických zábavních pořadů.

Tradiční, více než tříhodinový, ceremoniál je obvykle považován za generálku na oscarový večer. Tentokrát ale v noci na pondělí místo neformálně vtipkujících hvězd zdvořile tleskalo jen šest stovek novinářů, televizních štábů a členů Asociace zahraničních novinářů akreditovaných v Hollywoodu, která Zlaté Glóby udílí.

Výroční ceny Zlatý Globus byly uděleny v Beverly Hills. Porota svým rozhodnutím naznačila, kdo může pomýšlet na Oskara a kdo ne.
Výroční ceny Zlatý Globus byly uděleny v Beverly Hills. Porota svým rozhodnutím naznačila, kdo může pomýšlet na Oskara a kdo ne. | Foto: Reuters
VÍCE O LETOŠNÍCH GLOBECH: Velký mejdan se nekoná
NOMINACE: Zlaté globy: Pokání připadlo sedm nominací
SEZNAM VÍTĚZŮ: Zlaté globy vítězové a poražení

Večer navíc neměl jednoznačného vítěze. Co do počtu nominací bylo favoritem letošního klání Pokání s Keirou Knightleyovou. Adaptace slavného románu Iana McEwana ovšem ze sedmi nominací proměnila jen dvě. Po dvou oceněních má i Skafandr a motýl, Tahle země není pro starý a muzikál Sweeney Todd.

Keira Knightley v Pokání
Keira Knightley v Pokání | Foto: Working Title

Pokání získalo cenu pro nejlepší drama a také ocenění za hudbu. "Zrovna jdeme plavat. To je to nejlepší, co můžete po vítězství na Zlatých Glóbech udělat - jít si zaplavat," oznámil producent Tim Bevard reportérům, jak oslavili vítězství filmu.

Cenu pro nejlepší herečku Keiře Knightley vyfoukla Julie Christie za roli alzheimeričky ve snímku Daleko od ní. Ocenění pro nejlepší píseň připadlo Eddiemu Vedderovi z Pearl Jam za píseň k filmu Útěk do divočiny Seana Penna.

Nejlepším dramatickým hercem se dle očekávání stal Daniel Day-Lewis za ztvárnění ústřední role ve snímku Až na krev. Pro ceněný snímek autora Magnolie, režiséra Paula Thomase Andersona, to byl také jediný zisk večera.

Další favorizovaný snímek bratří Coenů Tahle země není pro starý si připsal bod v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli, kterou vyhrál Javier Bardem. Adaptace románu Cormaca McCarthyho získala také cenu za nejlepší scénář.

Johnny Depp ve filmu Sweeney Todd
Johnny Depp ve filmu Sweeney Todd | Foto: Aktuálně.cz

V komediální kategorii převálcoval všechny nový snímek Tima Burtona. Muzikál o šíleném holiči Sweeney Todd si odnesl cenu pro nejlepší komedii/muzikál, pro cenu za herecký výkon si (ne)přišel také Burtonův dvorní herec Johnny Depp za ztvárnění ústřední role.

"Na Globy jsem se díval doma u syna - místo obvyklého smokingu jsem měl džíny a tenisky," poodhalil producent oceněného muzikálu Richard Zanuck agentuře AP, jak letošní večer trávili vítězové.

 Ti už teď spolu s médii spekulují, jak stávka scenáristů ovlivní nadcházející oscarový večer. Organizátoři nejblyštivější události Hollywoodu už oznámili, že ceremoniál se konat bude - se scénáristy, nebo bez nich.

Zanuck řekl, že se scenáristy sice soucítí, současně ale doufá, že oscarový večer neohrozí. "Nemyslím, že by chtěli být zodpovědní za to, že nejdůležitější událost filmového průmyslu položí na kolena," dodal Zanuck.

Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý
Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý | Foto: Aktuálně.cz

I rychlost, s jakou byli vyhlášeni vítězové Zlatých Glóbů, svědčí o tom, že organizátoři by na letošní Zlaté Glóby nejraději zapomněla.

Kvůli stávce scénáristů, požadujících už déle než dva měsíce vyšší zisky z DVD a internetu, se letos musely Glóby odejít bez tradičně velmi sledovaného televizního ceremoniálu, a tím pádem i bez značných příjmů z reklamy.

"Ujišťuji vás, že příští rok budou Zlaté Glóby zpátky: větší a zářivější než kdy předtím," slíbil už během konference prezident asociace Jorge Camara.

Nejlepší komediální herečkou se letos stala Francouzka Marion Cottilard za roli Edith Piaf ve stejnojmenném snímku. Ze dvou nominací proměnila tu za vedlejší herecký výkon i další neameričanka - australská herečka Cate Blanchett za ztvárnění jedné z podob Boba Dylana ve snímku I´m Not There. Pro letošní Glóby název vpravdě symbolický.

Ratatouille
Ratatouille | Foto: Falcon

Nejlepším animovaným snímkem se dle očekávání stalo gurmetské Ratatouille. V kategorii cizojazyčných filmů naopak propadlo favorizované rumunské drama 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny.  Francouzsko-americký Skafandr a motýl porazil i vítěze letošních Benátek, Leeův erotický thriller Touha, opatrnost.

Film o ochrnutém šéfredaktorovi francouzské Elle si odnesl i cenu za režii - tu Julian Schnabel přebral neméně překvapivě mimo jiné bratřím Coenům, Timu Burtonovi či Ridley Scottovi.

Schnabel se prý o vítězství dozvěděl při čekání na zavazadla na letišti JFK a za film si v neděli odnesl dvě sošky i z francouzských národních cen Lumiére.

V oblasti televizní tvorby se mohla na dálku radovat třeba Tina Fey, která s komediálním 30 Rock vyfoukla cenu favorizované Americe Ferreře z amerického remakeu Ošklivky Betty, či David Duchovny, který získal cenu za seriál Californication.

"O svém vítězství jsem se dozvěděl, když jsem byl nahý v hotelovém pokoji," vzkázal v letošní předháněné, kdo bude neformálnější.

 

Právě se děje

Další zprávy