Hollywood se bavil a znovu ocenil Coeny

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 1. 2008 13:15
Oscaroví favorité si připsali další body
Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý
Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Kdyby to záleželo na mínění kolegů, jsou vítězové Oscarů po víkendu skoro jasní. Ceny hereckého sdružení i cechu režisérů putují k filmu bratří Coenů Tahle země není pro starý.

Snímek podle "morálního thrilleru" Cormaca McCarthyho si od herců vysloužil cenu pro celý herecký ansámbl, obdobu ocenění pro nejlepší film.

Cenu pro nejlepšího herce získal Daniel Day-Lewis za dalšího oscarového favorita, snímek Až na krev Thomase Paula Andersona.

Sám herec ji věnoval osmadvacetiletému kolegovi Heathu Ledgerovi, který byl nalezen mrtev minulý týden. "Ve Zkrocené hoře byl úžasný, perfektní. Scéna z konce filmu je to nejdojemnější, co jsem kdy viděl," řekl herec.

Foto: Oficální stránky

Nejlepší herečkou byla vyhlášena Julie Christie za roli Alzheimerem postižené ženy ve snímku Daleko od ní.

Ceny se udělovaly dva týdny po ponuré tiskové konferenci Zlatých Glóbů, ale tentokrát tu byly i blesky fotoaparátů, které se zaměřily třeba na moderátora Toma Cruise, těhotnou Cate Blanchettovou nebo hvězdnou dvojici Brangelina.

Herci, kteří vyjadřují stávkujícím scénáristům největší podporu, si paradoxně mohli odpustit slova podpory a užít si ceremoniál se vší parádou i účastí hvězd. A možná to byla první i poslední show sezony.

Zatím to vypadá, že Oscaři - nejslavnější filmové ceny Hollywoodu - se 24. února budou konat ve stínu už tři měsíce trvající stávky amerických scenáristů.

Čtěte více:
Češi na Oscarech:
Vyhrají letošní Oscary tři filmy s českou stopou?
Filmové ceny 2008: vše o Zlatých globech, Oscarech, Českých lvech
Výsledky Globů: Zlaté globy dostal Depp a Pokání. Pak se šlo plavat
Aktuální stav stávky: Scenáristé dosáhli průlomu. Ale čeká se na obry

Španěl Javier Bardem za roli zabijáka u Coenů získal od herců cenu za nejlepší výkon ve vedlejší roli. Za vedlejší ženskou roli byla oceněna herečka Ruby Deeová ze snímku Americký gangster.

Asociace poprvé předávala i cenu kaskadérům - tu si odnesl tým z Bourneova ultimáta, v televizní oblasti pak seriál 24 hodin.
Televizní dramatické kategorie hereckých cen ovládli Sopranovi, respektive  James Gandolfini a Edie Falco i celé herecké obsazení seriálu. Komediální sérií je americká verze Kanclu.

Členové hereckého sdružení jsou často i členy oscarové Akademie, takže jejich trofeje obvykle dost spolehlivě předpovídají držitele zlatých sošek; totéž platí o režisérských cenách, které se udělovaly v sobotu. I tady bodovali bratři Coenové.

Na Oscary nezvykle temný snímek s Tommy Lee Jonesem, Javierem Bardemem, Joshem Brolinem a Woody Harrelsonem sleduje štvaného desperáta, kterému jsou v patách kvůli dvěma milionům dolarů stárnoucí šerif i nájemný zabiják.

 

Právě se děje

Další zprávy