Viewegh: šest filmů už vzniklo, další tři se chystají

Irena Hejdová Irena Hejdová
30. 9. 2008 14:09
Autor Hřebejkova Nestydy má nový film i nový román
Úvodní záběr filmu natočil včera režisér Hřebejk (vpravo) u bezpečnostního zařízení ve vstupu do budovy Sazky ve Vysočanech. Vlevo autor scénáře Michal Viewegh.
Úvodní záběr filmu natočil včera režisér Hřebejk (vpravo) u bezpečnostního zařízení ve vstupu do budovy Sazky ve Vysočanech. Vlevo autor scénáře Michal Viewegh. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Příští týden vstupuje do kin první film dvou favoritů diváckých (i čtenářských) zástupů - Jan Hřebejk a Michal Viewegh představují svůj snímek Nestyda.

„My jsme spolu nespolupracovali poprvé, známe se už strašně dlouho," říká Hřebejk. „Jen jsme poprvé něco dotáhli do konce."

Přidává se Viewegh: „Máme toho společného víc než jen úspěšnost našich projektů. Líbí se nám stejné knihy, máme stejný smysl pro humor i podobný životní styl."

Foto: Ondřej Besperát
Trio Hřebejk - Viewegh - Macháček má 46 kopií
Vzniká film o zoufalcích, kteří nakupují v Ikee
Jak se natáčel Vieweghův Nestyda
Vieweghova Klára vyrazí do filmového světa

Třetím do party diváckých oblíbenců je představitel hlavního hrdiny Oskara Jiří Macháček. Jeho postava ve filmu prožívá krizi středního věku, z manželství utíká kvůli manželčině nosu a střihne si románek s maďarskou chůvou svého syna i se slavnou zpěvačkou Norou v podání Emílie Vašáryové.

Nosatou manželku si zahrála Simona Babčáková, která má prý ale svůj nos ráda. „V profesním životě mě dost proslavil a doufám, že nás oba bude živit zdárně i nadále."

Hřebejk původně uvažoval o jediné povídce z Vieweghovy sbírky Povídky o manželství a sexu, nakonec se rozhodl adaptovat celou knihu. „Ten film má epizodickou strukturu, ale povídkový není," říká Hřebejk o snímku, který vstoupí do kin příští týden ve šstačtyřiceti kopiích.

Autorem scénáře je Viewegh, krom Hřebejka s ním spolupracoval i Macháček. „Vršil jsem nápady k jednotlivým verzím scénáře," popsal svou roli v přípravě projektu.

Viewegh je už v českém filmu jako doma. Postupně byly pro plátno adaptovány jeho knihy Báječná léta pod psa, Výchova dívek v Čechách, Román pro ženy, Účastníci zájezdu, po aktuálním Nestydovi přijde na řadu ještě v italské produkci natáčený Případ nevěrné Kláry.

Foto: Aktuálně.cz

„S producentem Rudolfem Biermannem si hlídáme četnost těch věcí, uvažujeme ale už i o dalších projektech," říká Viewegh.

Chystá se mimo jiné rodinný film podle knihy Krátké pohádky pro unavené rodiče a možná i Andělé všedního dne. „Film by mohl být i z Románu pro muže, který vychází tento čtvrtek," dodává nejúspěšnější český spisovatel.

Jeho látky jsou u filmařů oblíbené; už díky popularitě předloh a jménu jsou zárukou vysoké návštěvnosti. Svědčí o tom i fakt, že potřetí jeho film vzniká v koprodukci s Novou, která si spolupráci velmi pochvaluje.

„Román pro ženy byl nejúspěšnější film roku 2006, Účastníci zájezdu zas minule velmi bodovali na televizní obrazovce," říká ředitel Novy Petr Dvořák. „Myslím, že i tenhle film bude Nově slušet."

Účastníci zájezdu v režii Jiřího Vejdělka byli nejsledovanějším českým filmem roku 2007. Na Nově se na ně dívalo 2,135 milionu diváků starších 15 let.

Nestyda: Emília Vašáryová a Jiří Macháček
Nestyda: Emília Vašáryová a Jiří Macháček | Foto: Falcon

„Třeba mě na Nově zaměstnají jako moderátora počasí," směje se Macháček, jehož postava ve filmu má toto povolání. V televizi se potkává s řadou známých tváří, mimo jiné s Hanou Hegerovou, Halinou Pawlovskou, Petrem Čtvrtníčkem i Karlem Gottem, který ve filmu pronese jedinou větu.

"Chtěli jsme, aby se Nora ve filmu potkávala se svými kolegy. A Karla Gotta nikdo jiný než Karel Gott hrát nemůže," říká Hřebejk a brání se tomu, že jde reklamní tah.

V roli Oskarova kamaráda, právníka Roberta, se objeví výkonný ředitel karlovarského festivalu Kryštof Mucha. „Zaujal mě v Grandhotelu, myslím, že má talent a uvažuju o tom, že by mohl hrát i v některém dalším filmu," říká Hřebejk.

Ale nemyslí si, že by obsazením Muchy chtěl zvýšit své festivalové šance: „Mám ve Varech dost dobrou akreditaci, než abych musel Kryštofovi podlézat."

Natáčení Nestydy má Hřebejk naplánováno do 20. února 2008.
Natáčení Nestydy má Hřebejk naplánováno do 20. února 2008. | Foto: Ondřej Besperát

Viewegh se trradičně brání , že by jeho předloha, která vyšla v roce 1999, byla výrazně autobiografická. „Jen vzdáleně odráží mé porozvodové, nijak hezké životní období. Není to ale můj univerzální výklad světa," říká s tím, že napřesrok se chystá vydat Povídky o lásce.

„V těch názvech knih je snad cítit určitý posun," doufá a nemyslí si, že by na jeho knihy měl mít patent jediný režisér. „Neexistuje univerzální režisér, vždy se naše úvahy odvíjí od typu dané látky, monopol nikomu nedám," dodává.

Hřebejk se příští rok ostatně vrátí k scenáristovi Petru Jarchovskému, s kterým připravuje dva nové filmy. „Budou to vážnější projekty typu Krásky v nesnázích či Horem pádem," říká s tím, že produkce se opět místo Trojana ujme Rudolf Biermann.

„Ondřej Trojan chystá rozsáhlý dobový film Občanský průkaz podle Petra Šabacha," vysvětluje. 

 

Právě se děje

Další zprávy