Trio Hřebejk - Viewegh - Macháček zaútočí s 46 kopiemi

Irena Hejdová Irena Hejdová
29. 9. 2008 13:50
Multikin přibývá, s nimi rostou i počty kopií
Nestyda: Jiří Macháček jako moderátor počasí
Nestyda: Jiří Macháček jako moderátor počasí | Foto: Falcon

Praha - Ve 46 filmových kopiích vstoupí podle údajů Unie filmových distributorů 9. října do kin Hřebejkův Nestyda. Co do počtu kopií jde o dosavadní letošní rekord české kinodistribuce. Další rekordmani ale budou záhy následovat.

Hřebejk si může vysoký počet kopií dovolit s ohledem na očekávání spojovaná s jeho filmy - a touto novinkou zvlášť. Při práci na scénáři se poprvé spojil s nejúspěšnějším českým spisovatelem Michalem Vieweghem. Výsledkem je komedie s Jiřím Macháčkem v hlavní roli nepolepšitelného sukničkáře, který se zaplete i s o generaci starší zpěvačkou v podání Emílie Vašáryové.

"Rozhodnutí o počtu kopií se zrodilo z analýz a finančních možností plus také ve vztahu k očekávání výsledků filmu," potvrzuje Jan Bradáč, ředitel distribuční společnosti Falcon, která komedii uvádí do kin.

Nestyda: Emília Vašáryová a Jiří Macháček
Nestyda: Emília Vašáryová a Jiří Macháček | Foto: Falcon

Počty kopií, ve kterých filmy vstupují do kin, neustále stoupají; zvláště u nejočekávanějších trháků. "Počet kopií hraje roli, umožňuje rychle uspokojit poptávku," potvrzuje Adam Dvořák, ředitel distribuční společnosti Bioscop.

Vyšší počet kopií je dán i tím, že se výrazně zkracuje doba, po kterou filmy v kinech vydrží. Vzrůstá také počet multikin, která vyžadují kopie hned k datu premiéry a nejsou ochotná čekat jako menší kina.

"Těsně před premiérou Nestydy bude otevřeno nové multikino Cinestar v Jihlavě a v listopadu pak Cinestar v Liberci," potvrzuje Anna Černá z Unie filmových distributorů.

Krom rostoucího počtu multikin se mění způsob práce s jejich vytížením. "Myslím, že počet kopií bude vždy dán tímto parametrem a očekáváním distributora, potažmo producenta," říká Bradáč.

Nejprodávanějším filmovým titulem na DVD byl loni snímek Snowboarďáci.
Nejprodávanějším filmovým titulem na DVD byl loni snímek Snowboarďáci. | Foto: www.snowboardaci.cz

Podle něj se už ale několikrát ukázalo, že ani počet kopií nebyl směrodatný pro výsledky návštěvnosti. "Takové Snowborďáky jsme ve své době uvedli do kin v 25 kopiích a film dosáhl na návštěvnost přes 600 tisíc lidí," říká.

Distribuční společnosti se počtem kopií zabývají u každého filmu zvlášť. A ne vždy se podaří správně odhadnout, kolik kopií bude na uspokojení poptávky třeba.

Z filmů uvedených v posledních čtyřech letech do kin si nejlépe vedly Svěrákovy Vratné lahve. Do kin loni vstoupily v 40 kopiích, což při 572 tisících diváků činí úctyhodný průměr 14 311 diváků na jednu kopii.  

Na druhém místě jsou právě Snowboarďáci, u nich na každou z 20 kopií připadá 13 905 diváků. Další pozice patří Rafťákům, Bathory a dvěma dílům Harryho Pottera.

Foto: Biograf Jan Svěrák - Jiří Hanzl

Silně podhodnocený byl naopak Borat na sedmém místě. Do kin vstoupil v pouhých 12 kopiích, což značí 10 250 diváků na jednu kopii - při větším počtu by pravděpodobně dosáhl na víc diváků.

Dosud nejvyšší počet kopií měl před dvěma lety český film Prachy dělaj člověka - 48 kusů. Letos měly zatím nejvyšší počet kopií dva filmy, česká Taková normální rodinka a americký batmanovský Temný rytíř - oba shodně 42 kopií.

Ve 41 kopiích už v kinech letos byl k vidění Vall-I, Letopisy Narnie: Princ Kaspian a Sex ve městě. Z českých filmů pak Marhoulův Tobruk či předchozí Hřebejkův film U mě dobrý. Letošní vůbec nejúspěšnější český film, Jakubiskova Bathory, šel ale do kin "jen" v 37 kopiích.

Foto: Aktuálně.cz

Do kin se teď po Hřebejkovi chystá další snímek s počtem kopií výrazně šplhajícím k padesátce. Nová bondovka Quantum of Solace má 6. listopadu do kin vstoupit ve 48 kopiích.

Harry Potter a Princ dvojí krve napřesrok počítá s 45 kopiemi. Výhledově do kin ve 43 kopiích vstoupí ještě 4. prosince Muzikál ze střední 3: Maturitní ročník a před Vánoci Sněženky a machři po 25 letech.

Podle Bradáče lze očekávat, že počty kopií budou nadále stoupat: "Ovšem za předpokladu, že bude pokračovat trend rozšiřování provozů multikin a zkvalitňování vybavení jednosálových kin."

Pak ale podle něj trend nejspíš zastaví, respektive zcela změní až příchod digitálních projekcí do kinosálů v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy