Vieweghova nevěrná Klára vyrazí do filmového světa

Irena Hejdová Irena Hejdová
4. 6. 2008 17:00
Po Nestydovi do kin míří další kniha populárního autora
Bezpečnostním rámem ve vstupu do Sazky projde ve filmu i autor scénáře Michal Viewegh...
Bezpečnostním rámem ve vstupu do Sazky projde ve filmu i autor scénáře Michal Viewegh... | Foto: Ondřej Besperát

Praha -  Jan Hřebejk právě dokončuje Nestydu, film podle Vieweghovy povídkové knihy Povídky o manželství a sexu. A na svět už se chystá i další snímek podle jeho románu. Případ nevěrné Kláry bude mezinárodní projekt: spolu s Čechy knihu zfilmují Italové.

Pro Viewegha, který se u filmařů těší značné přízni, půjde o šestý snímek podle jeho předlohy a čtvrtý, ke kterému sám píše scénář.  Převedeny na plátno už byly jeho romány Báječná léta pod psa, Výchova dívek v Čechách, Účastníci zájezdu i Román pro ženy.

„Film natáčíme v koprodukci s Itálií, protože jsme od nich dostali nabídku a spolu s Michalem Vieweghem jsme ji přijali - mimo jiné i proto, že se nám tak oběma otevírá příležitost na mezinárodním trhu," říká producent Rudolf Biermann.

Italka Laura Chiatti ztvární nevěrnou Kláru
Italka Laura Chiatti ztvární nevěrnou Kláru | Foto: Aktuálně.cz

Byl už producentem úspěšných Účastníků zájezdu; s jejich režisérem Jiřím Vejdělkem pracoval i na Romingu. Také Hřebejův Nestyda je Biermannovým počinem, stejně jako letošní novinka Taková normální rodinka.

Případ nevěrné Kláry vyšel v roce 2003. Populární spisovatel Norbert Černý, čtyřicátník, nechá sledovat svoji dvacetiletou přítelkyni Kláru padesátiletým soukromým detektivem Denisem Pravdou, který se svou ženou Ruth žije ve spokojeném, „i když otevřeném" manželství.

Žárlivý spisovatel Černý současně začne psát román s tímto námětem. Detektiv se zaplete s Klárou; odtud Norbertova zloba a rozhodnutí Denise odpravit. Onen román, který Norbert psal, je pak vlastně tím románem, který čtenáři drželi v ruce.

Foto: Ondřej Besperát

Odsýpající a zručný příběh si vysloužil stejné recenze jako většina Vieweghových knih. Autorova vypsaná ruka svůdně nakládá s reáliemi, které všichni dobře známe, a výsledkem je sociologicky i psychologicky názorná, i když ve výsledku přece jen poněkud nekomplikovaná sonda do české střední třídy.

A protože po takových knihách je poptávka nejen u nás, je Viewegh hojně překládaným autorem a chystaná mezinárodní koprodukce má svůj smysl i logiku.

Adaptace Kláry vzniká v koprodukci českého In filmu a italské strany, natáčet se začne už v půli června. „Koprodukční poměr je ale obchodním tajemstvím," říká Biermann za In Film.

Italskou stranu zastupuje Elda Ferri, mimo jiné producentka oscarového filmu Roberta Benigniho Život je krásný. „Termín premiéry není zatím přesně určený, v obou zemích to ale bude v příštím roce," dodává Biermann.

Podle producenta se film natočí v angličtině. „Pro české publikum vznikne česká verze, máme ale samozřejmě i mezinárodní ambice," opakuje.

Foto: produkce

Detektiva ztvární skotský herec Iain Glen, známý ze série Resident Evil či z filmů Království nebeské a Lara Croft: Tomb Raider. Spisovatele hraje Ital Claudio Santamaria, který se objevil třeba v Synově pokoji uvedeném ve Varech či v bondovce Casino Royale.

Titulní nevěrnou Kláru ztvární Italka Laura Chiatti. Bývalá teenagerská miss Evropy se objevila v řadě italských filmů i televizních seriálů.

Jednu z ženských hrdinek by podle Biermanna měla ztvárnit česká modelka Pavlína Němcová, která se objevila v  roličce novinářky ve francouzském životopisném snímku Edith Piaf.

Po řadě epizodních rolí se příští rok objeví ve francouzské komedii Válka missek Patrice Leconteho. V Případu nevěrné Kláry by měla hrát detektivovu manželku Ruth.

Za českou stranu se ve filmu objeví také Miroslav Šimůnek či Dorota Novotová, profesorku Smidtovou ztvární Aňa Geislerová.

Režie se ujme Ital Roberto Faenza. Pětašedesátiletý tvůrce je mimo jiné autorem snímku  Za bílého dne, který před třemi lety soutěžil v Karlových Varech. „Faenza je renomovaný režisér a pro mě osobně je čest s ním pracovat, stejně jako s paní Ferri," uzavírá Biermann.

 

Právě se děje

Další zprávy