Rozhovor s Hřebejkem: Jak se natáčel Vieweghův Nestyda

Irena Hejdová Irena Hejdová
12. 8. 2008 10:15
Michal Viewegh je formát, ne zakomplexovaný mrcek
Jan Hřebejk
Jan Hřebejk | Foto: Ondřej Besperát

Rozhovor - Růžový plakát se jmény Jana Hřebejka, Jiřího Macháčka a Michala Viewegha už nyní připomíná, že na začátku října vstoupí do kin Nestyda - devátý film populárního režiséra a zároveň jeho první snímek, kde je jako scénárista podepsán bestsellerista Michal Viewegh.

A.cz: Hodně se mluví právě o tom, že Nestyda je váš první film bez scenáristy Petra Jarchovského.

S Petrem náměty obvykle vymýšlíme společně a také do nápadů nebo povídek Petra Šabacha s jeho dovolením zasahujeme autorsky dost svobodně. A tady byla na začátku Michalova knížka Povídky o manželství a sexu, která se mi moc líbí, ale nijak jsem se na ní nepodílel, stejně jako na první verzi scénáře.

Nestyda: Jiří Macháček jako moderátor počasí
Nestyda: Jiří Macháček jako moderátor počasí | Foto: Falcon

Ale pak jsem si nemohl pomoct, zvyk je železná košile - a mluvil jsem i s Macháčkem do scénáře dost značně. Studoval jsem obor dramaturgie a scenáristika a vlastně i jako režisér se považuju za dramaturga. Ovšem Michal je taky formát a ne nějaký zakomplexovaný mrcek, co se mu nesmí šáhnout na geniální výpotek. Vlastně jsme se nakonec na všem shodli a máme ten film rádi.

A.cz: Kdesi jste řekl, že Nestyda bude hodně osobní příběh. V čem je pro vás osobní?

Mně se líbí jednoduché a srozumitelné věci, pokud mají v sobě pravdivost a přirozenost. A to cenné na textech Michala Viewegha je, že píše s lehkostí a věrohodně o naprosto obyčejných lidech a umí vystihnout takové ty subtilní, nenápadné, zdánlivě banální situace. A ony všechny moje celovečerní filmy jsou úplně osobní - což všichni, kdo mě znají, vědí, a ostatní tomu věří podle vlastní libosti.

Nestyda: Jiří Macháček a Karel Gott
Nestyda: Jiří Macháček a Karel Gott | Foto: Falcon

A.cz: Nelezete si už s Jirkou Macháčkem  & spol. na nervy?

Lezeme, ale mnohem méně než s jinými. Navíc spolu děláme filmy, což nejsou žádné relaxační pobyty na zotavenou. V Nestydovi hrají veliké role Martina Krátká z Brna, Eva Kerekéšová z Budapešti, Simona Babčáková z Dejvického divadla a taky Pavel Landovský a Nina Divíšková, se kterými jsem ještě nepracoval. Ve výrazné epizodní roli se představí Kryštof Mucha, výkonný ředitel karlovarského festivalu, ale kvůli protekci to opravdu není…

A.cz: Jak se režíroval Karel Gott, je talentovaný herec?

Karel Gott jako největší tuzemská hvězda pop-music vystupuje ve filmu sám za sebe, stejně jako Ester Janečková, Hana Hegerová, Přemek Podlaha a nebo Michal Viewegh a celá řada dalších. Postava Jirky Macháčka pracuje na začátku v televizi a potkává kolegy, Milka Vášáryová zase hraje legendární zpěvačku, která také potkává kolegy.

Foto: Aktuálně.cz

A.cz: Vaše filmy mají často originální plakáty. Růžový plakát Nestydy zdobí jen jména - vás, Macháčka a Viewegha…

Tenhle plakát prošel jako takzvaný teaserový, jako "předplakát", ale finální verze bude na přání producentů s Jirkou, ten jsem ještě neviděl. Tak nekomerční jako Vratné lahve jsme se být neodvážili; možná, až si to budeme celé platit.

 

Právě se děje

Další zprávy