Vzniká film o nás zoufalcích, kteří nakupujeme v Ikee

Irena Hejdová Irena Hejdová
22. 9. 2008 13:15
Simona Babčáková natáčí letos už čtvrtý snímek
Zoufalci: Režisérka Jitka Rudolfová kontroluje scénu
Zoufalci: Režisérka Jitka Rudolfová kontroluje scénu | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Víc snímků než Bolek Polívka nebo Ivan Trojan letos natočila jen zatím „filmově" nenápadná, i když vizuálně velmi výrazná nová tvář české kinematografie.

Divadelní herečka, členka dejvického souboru Simona Babčáková už stihla letos ztvárnit jednu z postav v Hřebejkově mariášové komedii U mě dobrý, sestru hlavní hrdinky v čerstvých Dětech noci a také manželku hlavního hrdiny v podání Jiřího Macháčka v (opět Hřebejkově) filmu Nestyda, který se chystá do kin.

K vidění je i na televizní obrazovce v novém sitcomu Comeback. V létě si zahrála také v novém seriálu Karla Smyczka a natáčí ještě další celovečerní film - debut Jitky Rudolfové Zoufalci.

Zoufalci: Herečka Simona Babčáková v pauze mezi natáčením
Zoufalci: Herečka Simona Babčáková v pauze mezi natáčením | Foto: Ludvík Hradilek

V obchodním domě Ikea na Černém mostě zákazníci trochu podrážděné obcházejí jeden z koutů, v němž je z několika pokojíčků vybudovaný malý ikeácký byt. V prostoru ohraničeném páskami se pohybuje štáb filmu.

Po rozjetí kamery a nezbytném „akce" se v úzkých prostorách začne pohybovat Simona Babčáková v červeném tričku. Tu odhrne koupelnový závěs, jinde setře prach ze skříňky, pootevře ji, zhasne lampičku a dojde až do kuchyně, kde se se zamyšleným výrazem zakousne do švédské sušenky.

Opodál si mladá dvojice zkouší novou pohovku a starší paní nedůvěřivě zasedá do hlubokého křesla. „Všichni občas nakupujeme v Ikee," říká režisérka Jitka Rudolfová, proč je pro ni tahle scéna tak důležitá.

Zoufalci: Režisérka, herečka a kameraman kontrolují natočenou scénu
Zoufalci: Režisérka, herečka a kameraman kontrolují natočenou scénu | Foto: Ludvík Hradilek

„Každý z nás  totiž v určitém  životním období řešíme stejné problémy, tak stejné, jak stejné skleničky si všichni nakupujeme do  kuchyně."

V Ikea bytu v reálném životě bydlí ona i její herečka. „Líbí se mi ten design, nelíbí se mi ale, že to mají doma všichni," dodává Babčáková.

Film mladé režisérky Rudolfové, studentky Věry Chytilové na pražské FAMU a autorky řady ceněných studentských snímků, sleduje šestici přátel, která cestu z momentální životní deziluze hledá ve společném snu o životě na venkovském statku. Film o „životní bilanci ve třiceti" by do kin měl vstoupit za rok na podzim.

„Život na statku není hlavním tématem příběhu, jde mi především o cestu vedoucí k tomuto rozhodnutí, k rozhodnutí zásadně něco v životě změnit," říká Rudolfová.

Zoufalci: Simona Babčáková v roli Dagmary prochází Ikeou
Zoufalci: Simona Babčáková v roli Dagmary prochází Ikeou | Foto: Ludvík Hradilek

Scénář poskládala z autentických výpovědí konkrétních lidí, kteří měli k  tématu blízko. „Přepisy těchto rozhovorů se pak staly jádrem scénáře a sloužily k dalšímu, již fiktivnímu budování děje, postav i  prostředí."

Babčáková ztvárňuje jednu ze tří hlavních ženských rolí, postavu vdané a v manželství nepříliš spokojené Dagmary. Jedno z jejích dvou dětí ve filmu ztvární její tříletý syn Albert.

„Bert dělal trochu problémy, je to hodně nedisciplinovaný herec," říká matka a spoluherečka v jedné osobě. „V dětském koutku nebrečel, když měl brečet a brečel, když brečet neměl."

Babčáková má za sebou plodný filmařský rok. „Se všemi těmi režiséry se mi spolupracovalo dobře, neměla jsem žádnou negativní zkušenost," popisuje spolupráci s Janem Hřebejkem, Michaelou Pavlátovou i Karlem Smyczkem.

Zoufalci: kameraman Michael Kaboš a herečka Simona Babčáková při natáčení scény
Zoufalci: kameraman Michael Kaboš a herečka Simona Babčáková při natáčení scény | Foto: Ludvík Hradilek

Krom Babčákové se v Zoufalcích objeví Zuzana Onufráková, Jakub Žáček či Pavla Štorková, v dalších rolích pak Jaroslav Plesl, Halka Třešňáková, Jaroslav Róna, Martha Issová, Petra Nesvačilová, Helga Čočková nečbo Jaroslava Obermajerová.

Zoufalci se začali natáčet 21. srpna v Jablonci, odkud pochází ústřední šestice hrdinů. Natáčení potrvá do 6. října, štáb čeká ještě natáčení klíčových scén ze statku na reálném statku v Lukově u Slaného.

Rozpočet filmu je podle Marty Dudákové z produkční společnosti Negativ nižší než u většiny českých filmů. „Máme hodně studentský štáb, tak nám všichni vycházejí vstříc," říká.

Filmem absolvuje na FAMU nejen režisérka Rudolfová, ale i kameraman Michael Kaboš nebo zvukař Richard Müller

„Výsledek by tak mohl být i svým tématem generační výpovědí nastupující filmařské generace," věří producentka Kateřina Černá z Negativu.

 

 

Právě se děje

Další zprávy