Útoků na Romy přibývá, žijí ve strachu, říká režisérka Hajdú

ČTK Kultura ČTK, Kultura
16. 3. 2014 21:20
Eszter Hajdú vyhrála na festivalu Jeden svět 2014 s filmem Verdikt v Maďarsku. Vypráví o procesu se čtveřicí pravicových extremistů, kteří zavraždili šest Romů.
Eszter Hajdu, režisérka filmu Verdikt v Maďarsku.
Eszter Hajdu, režisérka filmu Verdikt v Maďarsku. | Foto: ČTK

Praha - Od března 2011 strávila dokumentaristka Eszter Hajdú více než 170 dní v soudní síni, kde natáčela snímek Verdikt v Maďarsku, který pojednává o procesu se čtveřicí pravicových extremistů v kauze vražd Romů.

"Nejtěžší bylo vidět a poslouchat příbuzné obětí, ztratili své dítě, vnouče, manžela, sestru, naprosto bezdůvodně. Bylo vidět, jak trpí," říká režisérka. Zvláštní byl pro ni rovněž moment, když tito lidé stáli jen asi 10 až 20 centimetrů od lavice, na které seděli obvinění muži. "Bylo to velké lidské drama. Ti lidé mají obrovskou vnitřní sílu a sebekontrolu, já bych to takto nikdy nezvládla," dodává Hajdú. "Romská komunita nejen v Maďarsku, ale v celém regionu i v České republice žije ve strachu a má k tomu důvod."

Snímek Verdikt v Maďarsku vyhrál cenu pro nejlepší film festivalu dokumentů o lidských právech Jeden svět.

Verdikt v Maďarsku.
Verdikt v Maďarsku. | Foto: Jeden svět

Ke zmíněným protiromským útokům došlo v Maďarsku v letech 2008 a 2009, rozruch tehdy vzbudily i v zahraničí. Útoky se odehrávaly většinou v noci, když Romové spali. Například v listopadu 2008 přišli o život dva lidé z vesnice Nagycsécs. Útočníci tehdy házeli na domy Romů lahve naplněné hořlavinou a na vybíhající lidi pak stříleli z brokovnic. Celkem bylo při několika útocích vypáleno 78 střel, krajně pravicoví radikálové zabili šest lidí, včetně jednoho dítěte, a dalších 55 jich ohrozili na životě.

"Když jsem se dozvěděla o útocích, žila jsem v Portugalsku a hledala jsem námět na film o Romech a zločinech z nenávisti, který jsem chtěla již dlouho natočit. Sama jsem to totiž zažila," říká maďarská režisérka. Původně si myslela, že se vrátí do Maďarska jen asi na rok, proces se ale nakonec protáhl na více než dva a půl roku.

Hajdú natáčela v soudní síni každý den, během pár dnů, kdy nemohla, tam byl alespoň kameraman. Celý proces zachytila bez jakýchkoli příkras, tedy například prvotní prohlášení obviněných, že se cítí být až na jednoho z nich nevinní, až po výpovědi jejich známých, kteří často potvrdili jejich nenávistný postoj k Romům a dalším menšinám.

Eszter Hajdu získala hlavní cenu v soutěži festivalu Jeden svět 2014.
Eszter Hajdu získala hlavní cenu v soutěži festivalu Jeden svět 2014. | Foto: Jeden svět

U soudu se vystřídalo mnoho svědků. Při některých výpovědích došlo alespoň k tomu, že soudce vyhověl žádosti svědků a obviněné útočníky vyvedl na určitou dobu ze soudní síně. "Ti lidé žijí ve strachu neustále, i pět let od těch vražd. Několikrát jsem strávila noc s rodinami obětí, a když se v noci ozval nějaký hluk z ulice, všichni se vzbudili a báli se, že zase přicházejí," popisuje Hajdú.

Film zatím neměl premiéru v Maďarsku. Režisérka, která nyní žije v Portugalsku, kde studuje, si prý nejdříve chtěla otestovat, jak na něj bude reagovat publikum v jiných zemích. "Zajímá mě, jestli tomu publikum rozumí. I proto jsem se účastnila i veškerých debat po promítání," říká Eszter Hajdú. A reakce veřejnosti prý byla velmi zajímavá. "Rozproudila se velká debata zejména o podobné situaci v České republice," dodává.

Zločinů z nenávisti podle ní stále neubývá, spíše naopak, a společnost v mnoha státech žije s předsudky vůči Romům. Je ale velmi obtížné tyto trestné činy monitorovat. "Podle nedávného průzkumu, který byl proveden v Maďarsku, České republice, na Slovensku a v Rumunsku, většina romských obětí nejde na policii, protože již v minulosti zažili, že se to obrátilo spíše proti nim," dodává maďarská režisérka.

Procesu se účastnili i mnozí příznivci krajní pravice v Maďarsku, jak Hajdú ale říká, nebála se odvety za to, že film točí. "Věděla jsem, že v tom filmu ukážu realitu, jaká byla v soudní síni. Nechtěla jsem nijak manipulovat," říká.

Tři z útočníků byli na konci procesu odsouzeni na doživotí, jeden dostal 13 let. Ještě ale není konec, protože se odvolali. Kdy se odvolací proces uskuteční, zatím prý není jasné. "Doufám, že odvolací proces bude spravedlivý a že potvrdí, co již bylo rozhodnuto," uzavírá Hajdú.

 

Právě se děje

Další zprávy