FOTO Performer změnil Václavák na Náměstí Hladovkářů

FOTO Performer změnil Václavák na Náměstí Hladovkářů
Palestinský umělec Khaled Jarrar mění název Václavského náměstí.
V rámci jeho performance se od teď jmenuje Náměstí Hladovkářů.
Khaled Jarrar je palestinský umělec, žijící v Ramalláhu. Ve své tvorbě upozorňuje na problematickou situaci ve své rodné zemi.
Pořadatelé festivalu rozdávají kolemjdoucím z právu o jeho právě probíhající performanci.
Foto: Vojtěch Marek
Vojtěch Marek Vojtěch Marek
11. 3. 2014 16:03
Palestinec Khaled Jarrar upozorňuje na věznění Palestinců v Izraeli bez soudního řízení na dobu, která se dá nekonečně prodlužovat. Jarrar je hostem festivalu Jeden svět.

Praha - V úterý odpoledne změnil palestinský performer Khlaed Jarrar Václavské náměstí v Praze na několik hodin na Náměstí hladovkářů.

Jarrar, který je hostem festivalu Jeden svět, se snaží upozornit na problematiku tzv. administrativního zadržení -  britské koloniální praktiky, kterou v současné době používá Izrael k věznění Palestinců bez soudního řízení a na dobu, která se dá nekonečně prodlužovat. Tato praxe je nejen proti mezinárodnímu právu, ale často postihuje i Palestince, kteří nepředstavují bezpečnostní hrozbu.

Tisíce Palestinců prošlo za léta administrativním zadržením a i když Izrael v posledních letech snížil celkový počet takových vězňů, více než 160 Palestinců zůstává uvězněno bez obvinění a neví, jak dlouho ve vězení zůstanou.

Umělecké vystoupení Khaleda Jarrara bylo věnované především vězňům, kteří drží protestní hladovku v mnoha případech již více než 50 dní a jejich stav se rapidně zhoršuje.

 

Právě se děje

Další zprávy