Tarantino chce vyslat na válečnou misi Pitta a DiCapria

Hej, krk
16. 7. 2008 16:55
Tentokrát maniak z půjčovny podle všeho nelže

Londýn - Nový projekt Quentina Tarantina dostává čím dál pevnější obrysy. Minulý měsíc ohlásil hotový scénář, teď vybírá hlavní hvězdy - a podle časopisu Variety má zájem o Brada Pitta a Leonarda DiCapria.

Času není nazbyt. Pokud lze filmařskému pábiteli věřit, pak chce snímek z druhé světové války dokončit za jedenáct měsíců - tak, aby ho ve světové premiéře mohl uvést na příštím festivalu v Cannes, kde se mu daří. Za kultovní Pulp Fiction si odtud odnesl Zlatou palmu v roce 1994.

Natáčet se tudíž má už na podzim v Německu a ve Francii. Peníze by štábu chybět neměly - po přečtení scénáře prý projevilo zájem hned několik studií.

Tarantino vyprávějící novinářům plány na další filmy není nic nového, patří to k jeho stylu a metodě. Hodně toho napovídal o snímku Vega Brothers, ve kterém se měly objevit postavy Johna Travolty z Pulp Fiction a Michaela Madsena z Gaunerů.

Mluvil i o animovaném prequelu Killa Billa, stejně jako o dalším pokračování tohoto dvoudílného filmu z let 2003 a 2004. Nakonec se zdá, že nejvíc pravdy bylo na zprávách o válečném snímku Inglorious Bastards.

Nový pohled na válku

Hned podle několika zdrojů Tarantino před měsícem potvrdil,  že po šesti letech právě dopsal scénář vysněného příběhu a všechno už spěje k přípravě natáčení.

Grindhouse: Auto zabiják
Grindhouse: Auto zabiják | Foto: Palace pictures
Čtěte také:
Grindhouse je skvěle špatný. DVD jen špatné
Auto zabiják veze všechny Tarantinovy fetiše
Vítejte na planetě filmového teroru. Pozor na nehody

Mezitím ještě stačil loni uvést do kin Auto zabiják - svůj příspěvek k dvojfilmu Grindhouse, ke kterému patří ještě Planeta Teror jeho parťáka Roberta Rodrigueze.

Zatímco Kill Bill je poctou samurajským a kung-fu filmům, pak zatím poslední projekt měl oprášit zašlou slávu brakových filmů z přelomu 60. a 70. let, promítaných v zaplivaných půlnočních kinech přezdívaných grindhouse.

Přestože recenzenti ocenili Tarantinovu půlku jako bravurní rekonstrukci špatných filmů, nakonec Auto zabiják zaparkovali přece jen do škatulky formálně skvělá hříčka.

Grindhouse - režiséři Quentin Tarantino a Robert Rodriguez na party po premiéře filmu
Grindhouse - režiséři Quentin Tarantino a Robert Rodriguez na party po premiéře filmu | Foto: Aktuálně.cz

Nový film by ho mohl vrátit zpět k opusu Kill Bill - s ním má už teď společné to, že bude rozdělen do dvou filmů. Autorova poetika plná krve a "bezúčelného" násilí by tentokrát mohla proměnit náhled na válečné filmy podobně "revolučně", jako to kdysi bylo s podsvětím a gangsterkami.

Tarantino totiž umí nejen skvěle rozložit své milované filmové pokleslosti na prvočinitele, a z nich složit láskyplnou a filmařsky bravurní poctu. Navíc v těch kulisách znějí skvělé dialogy a vyprávějí se příběhy s hlubšími souvislostmi a podtóny než ty původní.

Bastardi a špinavci

Tarantino si prý při přípravě nového filmu Inglorious Bastards "hodně odnesl" z rozhovoru s Enzem Castellarim, režisérem stejnojmenné černé válečné komedie z roku 1977, u příležitosti jejího vydání na DVD.

Film v Česku známý jako Ten prokletý obrněný vlak vypráví o útěku pěti amerických zajatců z vězení pro válečné zločince. Ti bohužel odstraní také skupinku Američanů v domnění, že jde o německou hlídku.

A tak pětici svérázných "vojáků" nezbývá, než dokončit misi, která byla původně svěřena zabité hlídce: unést jaderného specialistu z vlaku a následně obrněnou mašinu zlikvidovat.

BBC ale za inspirační zdroj vydává jiný válečný film. Slavný Tucet špinavců (Dirty Dozen) z roku 1967 s Lee Marvinem, který vypráví o sebevražedné misi na zámek ve Francii, kde se schází k odpočinku nacistická elita. Na ni jsou výměnou za milost naverbováni američtí vojáci, kteří si odpykávají tresty ve vězení.

Tarantino se prý hodlá inspirovat i dalšími slavnými filmy světové kinematografie - Velkým útěkem či snímkem Kam orli nelétají s Clintem Eastwoodem.

Žádná televizní historie

Tarantino zatím odmítl potvrdit jakékoliv jméno od Tima Rotha až po Sylvestera Stallona nebo Michaela Madsena. Castingy prý teprve startují.

V databázi IMDb.com už je snímek s Rothem i Madsenem zaznamenán s premiérou v roce 2010. Nicméně podle nejnovějších zpráv z magazínu Variety by film mohl mít jiné hlavní hvězdy: režisér se prý v úterý sešel ve Francii s Pittem, ve čtvrtek má v diáři schůzku s DiCapriem.

Foto: Archiv

Inglorious Bastards - prý stejnou měrou válečná podívaná i spaghetti western - by měl být vůbec prvním Tarantinovým historickým filmem.

"Ale nechci, aby působili nějak historicky. Měli by být velmi současní. Nebude to žádný z těch televizních válečných filmů s historickými auty a hákovými kříži," říká král filmové postmoderny a ctitel popkultury.

Jeho přezdívka "maniak z videopůjčovny" je sice klišé, ale jak její majitel dokazuje, nemusí to být na závadu.

 

Právě se děje

Další zprávy