Roming poletí do Toronta. Řeší se sprostá slova

Jitka Gráfová
24. 7. 2007 10:30
Film s Labudou a Polívkou byl vybrán na festival
Roming: Marián Labuda.
Roming: Marián Labuda. | Foto: Ibra Ibrahimovič

Praha - Komedie Roming režiséra Jiřího Vejdělka bude bojovat o vítězství na letošním Mezinárodním filmovém festivalu v kanadském Torontu.

"Těší mě, že se Roming na té své tatrovce dokodrcal ještě dál než naše první road-movie Účastníci zájezdu," říká režisér Vejdělek.

Zároveň prý řeší problém: překlad nejfrekventovanější slov, které ve filmu používá postava Stana v podání Bolka Polívky. "Ještě  nikdy nezávisel úspěch českého filmu v zahraničí na tak důležité věci," naráží na použitý slovník plný vulgarit.

"Sprostá slova"předepisoval scénář Marka Epsteina. "Kdybych je vynechal, zůstaly by Bolkovi z některých replik jenom spojky. Asi by to pak bylo poněkud nesrozumitelné," uvedl v minulosti režisér v on-line rozhovoru na Aktuálně.cz

Marián Labuda a Bolek Polívka ve filmu vytvořili komickou dvojici: ňoumovitého starého tlustého Roma Romana a jeho svérázného kamaráda Stana, který se s oblibou představuje "Stano Zaječí, každou rozječí".

  

Příběh se točí kolem trojice, která vyrazí na cestu za nevěstou na Slovensko. Roming doposud vidělo v českých kinech přes 200 tisíc diváků.

"Pan Labuda byl legrační, vtipný někdy trochu bručoun, ale snažil se pro ten film udělat naprosté maximum, taky je to na plátně vidět. Bral to jako jednu ze svých životních rolí. Kvůli Romingu odmítnul řadu jiných a já jsem mu za to vděčný," vzpomínal na natáčení režisér.

"Filmů o romské komunitě se lidé trochu bojí. Hledali jsme proto novou cestu, jak to vymyslet," uvedl v minulosti Marek Epstein, který se scénářem - ještě pod původním názvem Amen Sam - bodoval v roce 2004 v Ceně Sazky.

Filmový festival v Torontu patří k nejvýznamnějším přehlídkám na americkém kontinentě a je vnímán jako důležitá platforma pro vstup na severoamerický filmový trh.

Letos opět představí hrané, krátké a dokumentární filmy, mezinárodní hity i filmy mladých tvůrců. Začne 6. září a potrvá do půli měsíce.

Na další důležitý severoamerický festival do Monteralu míří další český letošní film, debutové  Pusinky.

 

Právě se děje

Další zprávy