České pusinky se v Montrealu potkají s českou děvkou

Irena Hejdová Irena Hejdová
6. 8. 2007 14:40
Kanaďané milují české ženské filmy
Bestiář
Bestiář | Foto: Bioscop

Praha - Až do letošního Berlinale byla účast českých filmů na zahraničních festivalech mizivá - stejně jako mediální pozornost. Pak ale Berlinale vybralo do oficiálního programu Menzelova Anglického krále, Ondříčkův Grandhotel i Nikolaeovu undergroundovou pochoutku A bude hůř.

Na nejvyšší metu - jarní festival v Cannes - zatím český film nedosáhl, tím více úspěchů ale slaví na menších světových přehlídkách. Očividně boduje třeba u dramaturgů kanadských festivalů.

Pusinky
Pusinky | Foto: HCE

Nejdříve přišla zpráva, že sem byl vybrán do mezinárodní soutěže debutů debut Karin Babinské Pusinky, hořký příběh trojice dívek na cestě Českem, který si z plzeňského Finále odnesl cenu mezinárodní poroty pro nejlepší český film uplynulého roku.

Vzápětí přispěchali tvůrci Romingu se zprávou, že jejich romská romance s Mariánem Labudou a Bolkem Polívkou bude k vidění na festivalu v Torontu a doplnili to vděčnou informací o tom, že v Kanadě možná bude problém s vulgárním slovníkem jednoho z hrdinů.

Do třetice boduje Bestiář Ireny Pavláskové, který míří za Pusinkami do Montrealu. Na rozdíl od nich ovšem v nesoutěžní panoramatické sekci Focus of World Cinema (Pohled na světový film), kde budou představeny snímky z Ameriky, Evropy, Asie, Afriky a Oceánie.

Roming: Marián Labuda.
Roming: Marián Labuda. | Foto: Ibra Ibrahimovič

"Tento festival je takovou mojí srdeční záležitostí. Právě tam jsem totiž v roce 1990 získala 1. cenu v soutěži debutů za svou celovečerní prvotinu Čas sluhů," říká Pavlásková. Zatím ještě neví, kdo z herecké a tvůrčí delegace ji do Kanady doprovodí.

Bestiář o pozornost zahraničního publika bojoval už na filmovém trhu v Cannes, kde byl uváděn pod malebným anglickým názvem Bitch´s Diary. V českých kinech se adaptace poctivého čtiva Barbary Nesvadbové setkala s vcelku příznivou diváckou reakcí a masivním odporem kritiků.

Montrealský festival proběhne od od 23. srpna do 3. září.

 

Právě se děje

Další zprávy