Studentský filmový flám už se blíží

Irena Hejdová Irena Hejdová
23. 8. 2006 9:30
Festival - Za týden začíná Fresh Film Fest. S Tomášem Hanákem v bazénu a Vinem Dieselem v lochu. Uvnitř: ZNĚLKA FESTIVALU

Největší český studentský festival se letos v Karlových Varech uskuteční od 30. srpna do 3. září.

A do budoucnosti třetí ročník hledí směle: "Všichni se k nám obracejí čelem, podávají pomocnou ruku a vycházejí nám vstříc," říká ředitel přehlídky Martin Pošta v narážce na zcela protikladné úvodní slovo Jiřího Králíka k letošní LFŠ.

Snad jen filatelisté to letošnímu Fresh Film Festu trochu zkomplikovali, když karlovarský sjezd naplánovali na původní termín konání studentské přehlídky.

V celkem šesti kinosálech festival nabídne 230 filmů od studentů z celého světa, mimo jiné z Uruguaye, Singapuru či z Kuby.

I Česko tu má své zástupce. V hlavní festivalové soutěži jsou to dva snímky FAMU: Puritptýz a Na druhé koleji. Ve visegrádské soutěži je českých filmů hned pět včetně vítěze posledního FAMUfestu, filmu Nejlepší je pěnivá, či snímku Lindy Jablonské Kupředu levá.

Fresh Film Fest chystá také řadu workshopů, o product placementu či filmových titulcích. K vidění bude to nejlepší z české videoklipové a reklamní tvorby.

Nakladatelství Labyrint sem jede představit své mladé autory, Marka Epsteina či Šimona Šafránka.

Unikátní zážitek slibuje projekce Block Party, filmu Michala Gondryho v "super sexy cool" vodním kině, k vidění tu bude i nový český film Marta.

Fresh film fest - plakát 3. ročníku
Fresh film fest - plakát 3. ročníku | Foto: Freshfilmfest

Hosté Fresh Film Festu se setkají i s Janem Němcem, který v Lekci představí své oblíbené filmy, či s členem festivalové poroty, uznávaným animátorem a ilustrátorem Petrem Sísem.

V porotě zasedne také herec Tomáš Hanák, návštěvník někdejších studentských festivalů Cilect, na které Fresh Film Fest navazuje.

"Byl jsem tam dvakrát koncem 80. let," vzpomíná Hanák. "Ale moc si to nepamatuju, hodně se tam popíjelo. Teď už ale nepiju, tak se těším, že budu moct za rok říct, že jsem tam byl a budu si tím jistý."

Block Party
Block Party | Foto: Aktuálně.cz

Hanák se necítí jako profesionální porotce, podle svých slov zatím porotoval jen na dětském karnevalu v mateřské školce v Nižboru.

"Ale alespoň z těch svěžích mladých filmů uvidím, o čem je život 21. století. Vidět fresh filmy se každý den nepoštěstí," dodává.

Další celebritou na festivalu je Vin Diesel. I když jen na plátně v zahajovacím filmu Zašijte mě do lochu. "Ten film mě okouzlil na Berlinale," říká programový ředitel přehlídky Jakub Felcman. "Mimo jiné právě tím, že si režisér Sidney Lumet vybral akční hvězdu do dramatické role."

Puritptýz
Puritptýz | Foto: Bistro Films

Fresh Film Fest sám sebe označuje za "festival filmů a flámů" - naplnění tohoto hesla jistě pomůže i bohatý doprovodný program. Na festivalu zahrají J.A.R., Sunshine, Xavier Baumaxa, Wohnout, Khoiba i řada DJs.

Už byli vybráni i tři finalisté soutěže Film Reflection, kteří na festivalu budou soutěžit o prvenství tím, že během 24 hodin každý z nich bude muset natočit krátký film. Vítěz získá HDV videokameru.

Na Fresh Film Fest lze zakoupit akreditaci v předprodeji za 190 korun, na místě stojí na celou dobu 390 a na jeden den 150 korun. Držitelé karet ISIC mohou získat dvě akreditace za cenu jedné.

Více informací o programu Fresh Film Festu na čerstvých webových stránkách festivalu.

 

Právě se děje

Další zprávy