Hanák se vyráchá ve vodním kině

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 7. 2006 10:00
Praha - Středeční šéfredaktor Aktuálně.cz Tomáš Hanák usedne na konci srpna v porotě festivalu studentských filmů Fresh Film Fest.

Do Karlových Varů se prý už těší. "Jsem si jist, že tam uvidím jiné filmy, než jaké jsou ve standardní nabídce kin," řekl deníku Aktuálně.cz. "Jen doufám, že forma nezvítězí nad obsahem a že tam najdu odpovědi na otázky po smyslu života ve 3. tisíciletí, který mi přijde čím dál absurdnější."

Fresh film fest - plakát 3. ročníku
Fresh film fest - plakát 3. ročníku | Foto: Freshfilmfest

Do kontextu Hanákovy odpovědi zapadá specialita letošního Fresh Film Festu: dive-in kino, koncept vodního kina, které Fresh Film zavádí možná jako první festival vůbec.

"Místo klasického drive-in kina, kam si lidé zajedou na parkoviště a sedí v autě, si skočí s nafukovací sedačkou do bazénu a máchají si nohy ve vodě," vysvětluje ředitel přehlídky Martin Pošta.

"Při tom popíjejí koktejl nebo jiný drink a sledují film na plátně, které je umístěno vně bazénu," dodává Pošta s tím, že pro uvedení v dive-in kině jednají s novou distribuční společností Blue Sky o dokumentu Michela Gondryho Dave Chappelle's Block Party. Ten byl za nadšení diváků uveden už na karlovarském filmovém festivalu.

"Původně jsem si myslel, že to vodokino bude celé pod vodou," glosuje Hanák. "Jen doufám, že stopáž těch filmů tam promítaných nepřesáhne tři hodiny, aby se nedostavil pradlenovský efekt scvrkávání kůže. Budu muset předtím trochu trénovat, abych se tam nerozmočil."

Fresh Film Fest proběhne už potřetí, letos od 30. srpna do 3. září. Nabídne 230 filmů, z toho 53 ve třech soutěžních sekcích: hraný a dokumentární film, animovaný film a nové formy a soutěž zemí Visegrádu.

Osobností letošního ročníku bude Jan Němec, který v Lekci seznámí diváky se svými oblíbenými filmy.

Jan Němec
Jan Němec | Foto: Aktuálně.cz

Česko na Fresh Filmu zastupuje hraný film Lenky Wimmerové Puritptýz a dokumentární film Jana Foukala Na druhé koleji.

Další soutěžní filmy jsou z Francie, Velké Británie, Německa, Španělska, Mexika a Finska, ale i Singapuru a Hongkongu.

Soutěžit na Fresh Filmu mohou i sami diváci. Festival prodloužil termín pro odevzdání krátkých snímků do soutěže Film Reflection.

Lze je zaslat až do 24. července, a stát se tak nejen držitelem festivalové akreditace, ale i adeptem na výhru HDV videokamery. Podrobnosti o soutěži, festivalových akreditacích a programu festivalu najdete na jeho webových stránkách.



 

 

Právě se děje

Další zprávy