Stávka amerických scenáristů je podle všeho u konce

trs
9. 2. 2008 21:20
Poslední schůzka ještě potvrdí dílčí dohodu se studii
Foto: Reuters

Los Angeles - Stávka amerických scenáristů je podle všeho u konce a Hollywood si může oddechnout. Šéfové Sdružení filmových a televizních scenáristů (WGA v sobotu oznámili, že po tříměsíční stávce bylo dosaženo předběžné dohody se zástupci studií.

"Dohoda není perfektní a není v ní všecko, co si za nekonečné hodiny práce zasluhujeme. Přesto byla stávka úspěšná," zní stanovisko scenáristů.

Členové sdružení scenáristů se setkají New Yorku a v Los Angeles, aby o přijetí smlouvy hlasovali a případně stávku definitivně ukončili, napsal deník NY Times.

Deset a půl tisíce scenáristů vstoupilo do stávky 5. listopadu, čtyři dny poté, co jim vypršela stará smlouva. Spory o novou zadrhávaly především na otázce, kolik by měli scenáristé dostat za svou práci na dílech distribuovaných prostřednictvím nových médií.

Zástupci Aliance filmových a televizních producentů se k dohodě dosud nevyjádřili.

Tříměsíční stávka ochromila hlavně výrobu televizních pořadů. Bez scénářů zůstaly i takové seriálové hity jako Zoufalé manželky, Ztraceni nebo Chirurgové.

Stávka  těžce poznamenala také udělování některých výročních cen, například udílení Zlatých Glóbů se omezilo na tiskovou konferenci. Herci se totiž ze solidarity se stávkujícími scenáristy odmítli zúčastnit ceremoniálu.

Oscarové vyvrcholení sezony už ale nejspíš proběhne se vší slávou.

 

Právě se děje

Další zprávy