Váha Oscarů podle všeho dotlačí scénáristy k dohodě

kf
6. 2. 2008 16:45
Pořadatelé už počítají s plnou podobou ceremoniálu

Los Angeles - Kolové tance na téma "uzavřou scenáristé dohodu se studii" a "jak proběhne letošní udílení Oscarů" se chýlí k očekávanému konci. Stávkující autoři budou podle všeho dotlačeni k dohodě.

To je také hlavní důvod, proč pořadatelé Oscarů v médiích sebevědomě vyhlašují, že ceremoniál "bez pochyb" proběhne a "věci vypadají velmi, velmi dobře".

Každopádně už Akademie nejspíš nepočítá se záložní show složenou výhradně z ukázek z nominovaných filmů a sestřihů z historie Oscarů. Naopak povzbuzuje herce, aby se udílení zúčastnili v plné parádě.

Foto: Reuters

"Oscaři existují proto, aby osvítili co nejjasnějším světlem vás a vaši práci. Byla by to - nikoli vaší a nikoli naší vinou - hrozná ostuda, kdyby současná situace zabránila tomu, aby světlo zářilo co nejjasněji" prohlásil s patřičným patosem prezident Akademie Sid Ganis.

Naproti tomu vlivný magazín Vanity Fair, který každoročně pořádá velkou party po předávání sošek, letos akci zrušil a nebude ji  pořádat, ani kdyby se scenáristé stihli do 24. února s producenty dohodnout.

Herci by se pochopitelně na Oscarech rádi ukázali, to zopakovali i na nominačním obědě, ale proti stávkujícím nepůjdou. To znovu potvrdil Goerge Clooney, který tu získal titul "Michael Jordan mezi filmovými stars".

Foto: Reuters
Čtěte také: Ochrnutý Hollywood hlásí průlom ve stávce scénáristů
Čtěte také: Vyhlášení Oscarů ohroženo, chystá se záložní show

Ukončení je ale ve vzduchu. Televizní stanice se na ně už intenzivně chystají a snaží se navrátit vysílací schémata do starých kolejí. Většina komediálních i dramatických seriálů by se měla dostat zpět na obrazovku v průběhu čtyř až šesti týdnů, jakmile protesty skončí.

Nejpopulárnější seriál stanice NBS, Hrdinové, by se měl vrátit do výroby v létě a na obrazovky se dostat začátkem podzimu, díky čemuž by celá sezóna nemusela být ztracena.

Prezident Akademie Sid Ganis
Prezident Akademie Sid Ganis | Foto: Reuters

Nejasné zprávy však přicházejí z klíčového tábora scénáristů. Většina z deseti tisíc členů odborové organizace chce pokračovat ve stávce až do doby, kdy nebudou podepsány všechny smlouvy a neustoupit ve chvíli, kdy se slibná jednání jen  rozjela.

Jeden zdroj charakterizoval navrhovanou dohodu jako značné vylepšení oproti návrhům smluv, které uzavřeli před časem velmi narychlo režisérské odbory.

Na informace o jednáních je však uvaleno embargo. Zástupci východní i západní asociace scénáristů utvrzují veřejnost v tom, že podrobnější zprávu přinesou v nejbližších několika dnech.

Celkové dosavadní ztráty, které zatím tříměsíční stávka způsobila filmovému a televiznímu průmyslu v Los Angeles, byly nedávno vyčísleny na téměř dvě miliardy dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy