Skončí stávka scénáristů? Režiséři se už dohodli

Kamil Fila Kamil Fila
18. 1. 2008 11:57
Ke smíru je ale v Hollywoodu ještě daleko
Foto: Reuters

Los Angeles - Zatímco desetitýdenní stávka hollywoodských scenáristů nebere konce a ohrožuje i přímé přenosy Grammy a Oscarů, sdružení režisérů (Directors Guild of America) se během pouhých pěti dnů dohodlo s producenty na nových smlouvách.

Producenti (Aliance of Motion Picture and Television Producers) odmítají scenáristům zvýšit podíly z DVD a materiálů na internetu. Aktuální spor bude každopádně sloužit jako precedens v oblasti práv duševního vlastnictví.

Předseda správní rady režisérského sdružení Gil Cates po vyjednávání prohlásil: "Dohodu vystihují dvě slova: průlomová a zásadní. Ceny už se nebudou srážet."

Cates se kontraktům mezi studii a režiséry věnuje tři desetiletí. Na výzkum potenciální hodnoty nových médií sdružení utratilo dva miliony dolarů, a mohlo se tak opřít o velmi konkrétní čísla.

Foto: Reuters

Režiséři dostanou dvakrát tolik...

Prozatímní dohoda zahrnuje honoráře za internetové stahování filmů: režiséři budou inkasovat dvojnásobek než doposud. Stanoveny byly rovněž podíly za materiály, jež jsou na internetu ke zhlédnutí jako stream. Tříletá smlouva se týká především televizních programů.

Šéfové velkých studií (Fox, Paramount, Walt Disney, Sony, Warner Bros., MGM, Universal) očekávají, že po vstřícném kroků vůči lépe připraveným režisérům se nesmiřitelní scénáristé nechají pohnout k dalším jednáním, která byla přerušena 7. prosince.

Foto: Reuters
Čtěte více: Studia dala scenáristům padáka. Stávka zasáhne i Grammy 

Prezident asociace scenáristů (WGA) Patrick Verrone zprávy o dohodě mezi režiséry a producenty uvítal; nicméně řekl, že oni odolají všem tlakům producentů na to, aby přijali dohodu, jež by byla nevýhodná.

...ale scénáristé chtějí ještě víc

Scenáristé už přitom mají interní dohody s menšími studii jako United Artists a Weinstein Co. - teď čekají ovšem na rozhodnutí majors.

Verrone odmítl komentovat dohodu pro režiséry dřív, než uvidí kopii. Už dopředu ale scenáristé deklarovali, že režiséři nereprezentují jejich zájmy.

Scenáristické sdružení usiluje o 2,5 procenta z tržeb přicházejících z DVD a internetu, což je třikrát víc, než poskytuje dosavadní smlouva režisérům.

Studia nabízejí například pevnou sumu 250 dolarů za roční využívání hodinového televizního pořadu na internetu.

A co na to herci? Mlčí. Zatím.

Stávkou scenáristů je vážně narušena už nejen tato, ale i příští televizní sezóna. Problém se týká hlavně rozjetých a dlouho dopředu předtáčených televizních seriálů, kterým docházejí díly.

Protest zasáhl i talk show a přímé přenosy zábavních pořadů, pro které scenáristé odmítají psát průvodní slova; navíc se jich neúčastní na znamení podpory herci. Z těchto důvodů byl ceremoniál Zlatých glóbů redukován na hodinovou tiskovou konferenci.

Problémy mají i filmy určené do kin. Zásoba hotových scénářů se tenčí, při natáčení navíc nesmějí být upravovány dialogy.

Možná je ale nebude mít za chvíli kdo říkat. Platnost dosavadní kolektivní herecké smlouvy vyprší 30. června kromě režisérů i hercům.

Ti jsou tradičně silným a dobře organizovaným sdružením. A milionové hvězdy si určitě nedovolí jít proti méně vydělávajícím kolegům.

 

Právě se děje

Další zprávy