Stávkující scenáristé ustupují. Grammy budou

kf,krk
23. 1. 2008 12:10
Hudební hvězdy mohou jít na show, čekají se jednání
Foto: Reuters

Los Angeles - Zatímco z udílení Zlatých Glóbů se stala pouhá tisková konference, Grammy a nejspíš i Oscary se dočkají plnohodnotného ceremoniálu.  Hollywood si možná oddechne.

Scenáristické sdružení totiž vyjádřilo ochotu jednat s Unií producentů o podílech z nových médií (DVD a internetu). Po jedenáctitýdenní stávce, kdy byla jednání obou stran zablokována pro zásadní rozpory, se začíná situace pomalu řešit.

První neformální jednání se prý po úterním oznámení mají uskutečnit už ve středu. Scenáristé se už stačili seznámit s podmínkami smlouvy, kterou před nimi - narychlo a bez stávky - uzavřeli režiséři. Právě to bylo zřejmě impulsem k prolomení bariér.

Dosavadní požadavky scenáristů na 2,5  procenta z výnosů filmů na všech mediálních platformách jsou (nerealisticky) třikrát vyšší než to, s čím se spokojili režiséři.

Foto: Reuters

Mnoho adeptů na na letošní Grammy včetně Justina Timberlakea, Beyonce a Alicie Keysové jsou členové hereckých odborů, které jsou solidární se scenáristy. Nicméně zdá se, že ti minimálně v případě Grammy hodlají udělat ústupek a napíšou průvodní slovo.

"Jsme potěšeni, že padesáté výroční Grammy budou zaměřeny výhradně na skvělou hudbu, umělce a dobročinnou práci plynoucí z naší show," řekl mluvčí Americké nahrávací akademie Neil Portnow.

Dosavadní výsledky jednání mohou těšit i rappera Kanyeho Westa, jenž má osm nominací na Grammy, či Amy Winehouseovou, která má šest nominací a na krku nový skandál: někdo ji natočil, jak údajně kouří crack. V užším výběru se dvakrát objevují Markéta Irglová a Glen Hansard díky muzikálu Once.

Foto: Reuters

Největší stávka v Hollywoodu za dvacet let už stála přinejmenším 1,5 miliardy dolarů. Hned začátkem listopadu z programu vypadly televizní talk show.

Pak stávka zastavila natáčení některých úspěšných televizních seriálů, jako jsou Zoufalé manželky, dotkla se i celovečerních filmů.

Po novém roce se některé talk show vrátily buď bez scénáristů, nebo s extra dohodou, což odbory nelibě nesly.

Čtyři největší hollywoodská studia nato přešla minulý týden do protiútoku a zrušila desítky smluv se stávkujícími scenáristy. S odůvodněním, že letošní sezóna už nemůže být zachráněna, ani kdyby se dohodli na nových smlouvách.

Důsledky stávky byly každopádně větší, než se předpokládalo. Seriály většinou neměly dopředu dost scénářů, a když nebylo podle čeho točit, začaly jim docházet díly.

Přes možnou dohodu zřejmě dojde i na série, které to dokázaly dotáhnout do tradiční vánoční pauzy, nebo právě startují. Ztraceni mají hotových jen osm dílů. Prison Break se vrátil po vánoční pauze jen s pěti díly. O moc líp na tom nejsou Chirurgové nebo Dr. House.

Konec sezóny bude podle všeho ve znamení repríz nebo záloh; a už teď je jasné, že stávka zkomplikuje i příští sezónu. V lednu obvykle studia kupují nově napsané scénáře a nápady. Tentokrát ale nebylo z čeho vybírat.

 

Právě se děje

Další zprávy