Modrá není dobrá. Šmoulinku smazali z filmového plakátu, vadila ortodoxním židům

Marie Dostálová
30. 3. 2017 10:11
Modrá postavička Šmoulinky z nového animovaného filmu byla vystřižena z plakátů v ortodoxních oblastech Izraele. Tento typ víry nedovoluje věřícím sledovat obrázky žen.
Šmoulinka musela pryč.
Šmoulinka musela pryč. | Foto: Columbia Pictures

Z plakátu k dalšímu dílu animované série Šmoulové byla v izraelském městě vymazána Šmoulinka, a to z náboženských důvodů, informoval server Variety.

Propagační plakáty ke snímku Šmoulové: Zapomenutá vesnice byly instalovány napříč Izraelem. Ve městě Bnej Brak v telavivském distriktu však tvoří většinu ultraortodoxní židé, kteří se dle svého vyznání nesmí dívat na obrázky žen.

Byť je Šmoulinka animovaná a má modrou kůži, byla klasifikována jako žena a musela být odstraněna. Velkoformátové fotografie upravila místní PR firma pouze v ortodoxních oblastech, většina Izraelců tak uvidí původní plakát, vysvětluje Variety.

Na sociálních sítích se objevily posměšné reakce. Jedná se totiž o první animovanou postavičku, která byla kdy z filmového plakátu zcenzurována.

V řadě ortodoxních komunit jsou běžně vystřiženy fotky žen z časopisů, katalogů či reklam. Během amerických prezidentských voleb tak například publikovaly náboženské weby články bez fotek Hillary Clintonové.

Filmové plakáty bez žen tak nejsou v určitých oblastech výjimkou. V roce 2015  byla smazána Jennifer Lawrencová z plakátu k Hunger Games: Síla vzdoru 2. část a nahrazena ohnivou korunou.

 

Právě se děje

Další zprávy