FOTO Robocop poučí diváky o hodnotě lidství. V akci

FOTO Robocop poučí diváky o hodnotě lidství. V akci
Robocop (2014).
Robocop (2014).
Robocop (2014).
Robocop (2014).
Foto: Aktuálně.cz
Kultura Kultura
5. 2. 2014 17:10
Nové zpracování známé sci-fi nabídne opulentní vizuální efekty v příběhu policisty, který je napůl člověk a napůl robot.

Fotogalerie - Modernizovaná akční sci-fi RoboCop tento týden ve čtvrtek odstartuje cestu po českých kinech. Překvapit chce fanoušky spoustou speciálních efektů.

Dvouhodinový příběh zavede diváky do roku 2028, kdy nadnárodní konglomerát zabývající se robotickými technologiemi stvoří z těžce zraněného policisty RoboCopa, který je napůl člověkem a napůl strojem.

Především však postrachem všech kriminálních živlů. Společnost plánuje jeho nasazení v co největším počtu míst, ale nepočítá s tím, že uvnitř je myslící lidská bytost, která nedokáže potlačit vzpomínky na svou minulost. Přesvědčí se tak, že některé vynálezy se zkrátka nedají ovládnout.

První snímek s tímto hrdinou se zrodil už v roce 1987, v letech 1990 a 1993 přibyla dvě pokračování. O rok později vznikl i stejnojmenný televizní seriál a v roce 2000 další.

Ve filmu, který natočil režisér José Padilha, objeví například švédský herec Joel Kinnaman (zahrál si například i ve snímku Dítě 44, který se loni natáčel i v Praze, či v detektivce Muži, kteří nenávidí ženy), hojně obsazený americký herec Samuel L. Jackson, hrdina řady akčních snímků Gary Oldman z Velké Británie či v Austrálii narozená herečka Abbie Cornish.

Brazilský filmař José Padilha sbíral zkušenosti jako producent a režisér televizních dokumentů. Jeho celovečerní dokumentární dílo Bus 174 soutěžilo v roce 2003 na karlovarském festivalu a vyhrálo mimo jiné Cenu diváků a Cenu FIPRESCI na MFF v Rio de Janeiru. Celovečerním debutem pak byl v roce 2007 snímek Elitní jednotka.

"Úkolem bylo natočit film, který se dotýká klíčové myšlenky o politice a o tom, co to znamená být člověkem a zároveň oslovit široké publikum. Musíte najít rovnováhu mezi dramatem a zábavou tak, že naleznete ten správný tón. A to je to, co jsme udělali s RoboCopem," podotkl k novému filmu.

 

Právě se děje

Další zprávy