Rafťáci splavili kina. Kdo bude další?

ČTK, Hej
19. 4. 2006 16:00
Praha - Rafťáci mají za šest týdnů od premiéry na pádle 515 tisíc zářezů. Který další český film překoná magickou hranici půl milionu diváků?

Režisér Rafťáků Karel Janák už bodoval před dvěma lety svým debutem Snowboarďáci - ten ostatně současnou vlnu teenagerských komedií nastartoval a do kin přilákal 640 tisíc diváků. Janák už pracuje na dalším filmu, kterým je černá komedie o gangsterech-amatérech Ro(c)k podvraťáků. A duo Kotek - Mádl zatím neminulo.

Půlmiliontého diváka uvítali v posledních letech také producenti Renčova Románu pro ženy, Brabcovy Kytice a Ondříčkových Samotářů. Hranici pěti set tisíc diváků atakoval David Ondříček i svým filmem Jedna ruka netleská, Dušan Klein s pátým dílem populární básnické série (Jak básníci neztrácejí naději) a také Zdeněk Troška s pokračováním pohádkového příběhu Princezna ze mlejna II.

foto z natáčení Vratných lahví
foto z natáčení Vratných lahví | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Rekordmanem posledních osmi let co do počtu diváků u jednoho titulu je však Jan Svěrák, jehož Tmavomodrý svět z roku 2001 má na kontě 1,2 milionu domácích filmových fanoušků. I Svěrák je právě v polovině natáčení nového projektu: film Vratné lahve má mít premiéru 8. března příštího roku.

Většího množství diváků se pochopitelně lépe dosahuje s větším množstvím kopií. Předpokládané komerční trháky distributoři rovnou nasazují v desítkách kopií a tento údaj může sloužit jako ukazatel předpokládané návštěvnosti. Podle toho se tedy dalším hitem českých kin stanou právě premiérovaní Účastníci zájezdu - Falcon je nasadil v 36 kopiích.

Pro srovnání další novinku Snídaně na Plutu vypouští SPI jako nezávislý film  - jakkoliv vynikající a jakkoliv od výborného režiséra Neila Jordana - v pouhé jedné kopii. Totéž potkalo před časem vynikající snímek, oscarový film Capote.

Kráska v nesnázích
Kráska v nesnázích | Foto: 2 media

Také nový Hřebejkův film Kráska v nesnázích je pro distributory sázkou na jistotu, pro jeho podzimní uvedení se počítá taktéž s 36 kopiemi. Hřebejk svým Pupendem atakoval v roce 2003 milionovou hranici, návštěvnost jeho o čtyři roky starších Pelíšků dosáhla 914.442 diváků, předchozí Horem pádem vidělo 607 tisíc lidí.

Ze zahraničních filmů letos distributoři zatím nejvíc věřili pokračování Doby ledové, které nasadili v 38 kopiích; což se jim zatím očividně vyplácí. Ještě o jednu kopii více má mít v srpnu druhý díl Pirátů z Karibiku nazvaný Truhla mrtvého muže.

V pětatřiceti kopiích by se měl podle informací Unie filmových distributorů na jaře příštího roku v kinech objevit snímek Ireny Pavláskové Bestiář; v nevídaných čtyřiceti kopiích pak v lednu 2007 přijde film Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále.

 

Právě se děje

Další zprávy