Svěrák je tam, člověče, spokojenej

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 4. 2006 0:00
Reportáž - Ve zrušeném supermarketu na pražském sídlišti Stodůlky je překvapivě živo. Jan Svěrák tu natáčí Vratné lahve.

Zboží je sice naskládané jen v těch uličkách, které budou v záběru, přesto asi působí obchod autenticky, několik obyvatel okolních paneláků už sem zabloudilo na nákupy. Mezi regály ale místo zákazníků čeká s vozíky jen pár komparzistů  - až Svěrák mladší nazkouší scénu se svým otcem a Jiřím Macháčkem. 

Štáb včetně kameramana Vladimíra Smutného je namačkaný v malém prostoru za okénkem sloužícím pro vracení lahví. Macháček v roli zástupce ředitele školy, kde hlavní hrdina dříve pracoval jako učitel, má přemlouvat starého Tkalouna, aby se vrátil zpátky.

"Všichni ze sborovny tě pozdravujou, Pepo. Dokonce i děti na tebe vzpomínaj," říká Macháček a Svěrák čili Josef Tkaloun odpovídá: "Já jsem tady - člověče - spokojenej, jako jsem nikdy nebyl." Zkouška proběhne několikrát, pak už se jede (také několikrát) na ostro.

Celkem to prý odsýpá. Podle Svěráka stihnou denně natočit mezi 17 a 30 záběry. Natáčení, které začalo před měsícem, je už určitě za polovinou. Přitom se zdá, že vše probíhá v příjemné, klidné atmosféře. Oba Svěráci jsou evidentně rádi, že k němu konečně došlo, i když si neodpustí pár škodolibých poznámek.

Svěrák mladší například shrnuje patovou situaci se scénářem: "Táta v dokumentu Tatínek slíbil, že napíše další verzi. Poslední verzi dopsal loni v létě a byla výrazně lepší a úplně jiná." Svěrák starší reaguje: "Kluk má pravdu. Ale úplně jiná není."

Natáčí se v samoobsluze ve Stodůlkách
Natáčí se v samoobsluze ve Stodůlkách | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A na otázku, jestli se otci současný scénář líbí víc než ten minulý, kvůli kterému se dostal se synem do sporu, Svěrák starší suše odvětí: "Teď už ano."

Opodál odpočívá mezi záběry Táňa Vilhelmová, která ve filmu hraje Tkalounovu dceru. "Tatínek mi hlídá malého synáčka a já si jdu zatím po svým," říká o své postavě. Jan Budař zas hrdě popisuje svou postavu Mirka Šourka: "Říká se mu úlisný, protože pracuje u lisu. Je pro tu velkoprodejnu naprosto nezbytný."

Hlavní postavou je ale samozřejmě učitel ve výslužbě Tkaloun. Tuhle roli si Svěrák starší napsal na tělo: "Je to pro mě lehčí, protože mluvím, jak mluvím, a píšu dialogy tak, že skoro opisuju, jak bych je řekl, a nedávám si tam situace, které bych neuhrál," vysvětuje a dodává: "Jsem tu opravdu jako zaměstnanec - vstávám v šest ráno a odcházím odtud v osm večer."

Jádro Svěrákova štábu tvoří spolupracovníci z jeho posledního celovečerního filmu Tmavomodrý svět, který vznikl před pěti lety. Hudbu opět složí Ondřej Soukup, za střihačský stůl se posadí Alois Fišárek, kameramanem je Vladimír Smutný. Film vzniká v česko-britské koprodukci, za britskou stranu se na něm podílí stejně jako na Tmavomodrém světě Eric Abraham.

Premiéra Vratných lahví, které Jan Svěrák popisuje jako portrét důchodce v dnešní době, je plánována na 8. března 2007. Natáčet se bude až do května, ze Stodůlek se štáb přesune na Žižkov, na Smíchov a na Slapy. Průběh natáčení můžete sledovat i ZDE.

 

Právě se děje

Další zprávy