Půl miliardy pro filmové pobídky? Mají přilákat i Pitta

Kultura ČTK Kultura, ČTK
29. 3. 2012 15:00
Hollywoodští filmaři chtějí část nákladů zpět. Pokud je nedostanou, zvolí jinou zemi
Premiéra filmu In the Land od Blood and Honey - Brad Pitt
Premiéra filmu In the Land od Blood and Honey - Brad Pitt | Foto: Reuters

Praha - Pobídky pro zahraniční filmové štáby jsou pro letošek vyčerpané. Ministryně kultury Alena Hanáková přednese žádost na zasedání vlády 4. dubna. Bude chtít 500 milionů korun.

Pro letošní rok určených 300 milionů korun podle odborníků stačí sotva na dva větší filmové projekty, ale zájem mají i menší evropské produkce. Celoroční částka se tak vyčerpá za dva měsíce. Loni proto Česká republika přišla podle České filmové komise o miliardu korun, kterou tu mohli utratit američtí filmaři při natáčení Smrtonosné pasti 5 s Brucem Willisem. Štáb se ale raději přesunul do Maďarska.

Letos zase může Česko přijít o další stovky milionů, které by přineslo natáčení hollywoodského filmu Grey Man s Bradem Pittem. Štáb se rozhoduje mezi několika zeměmi a situace s pobídkami v Česku je nejistá. Podle studie zadané ministerstvem kultury si přitom pobídky i za krátkou dobu svého fungování na sebe víc než vydělaly.

Jenom producenti Mission Impossible 4, studio Paramount Pictures, v Česku utratili za výrobky a služby přes 450 milionů korun. Z programu tak vedle domácích filmařů profitují i hotely, dopravní společnosti nebo firmy nabízející catering.

Lidé z oboru mluví jako o potřebné částce na pobídky o sumě blížící se ročně miliardě korun. Kritizují zatím vládnoucí nesystematičnost pobídek, v prvním roce do nich šlo 250 milionů korun, loni a letos zatím shodně 300 milionů, avšak o sumě na každý rok se rozhoduje vždy až se státním rozpočtem. Situace prý rozhodování zahraničním štábům komplikuje, protože v jiných zemích vědí dopředu, o jak velké vratky půjde.

Program podpory filmového průmyslu v Česku funguje od roku 2010. Daná suma je součástí rozpočtu ministerstva kultury a filmové štáby z ní mohou žádat proplacení až dvaceti procent z peněz již utracených za natáčení v České republice v daném roce.

Obdobné pobídky jako Česko mají Irsko, Británie, Německo, Francie, Maďarsko a dalších šest evropských zemí. Pohybují se mezi 15 až 28 procenty z celkového rozpočtu filmu. Filmová natáčení jako zdroj pracovních příležitostí i propagace podporují i další země.

 

 

Právě se děje

Další zprávy